Explorarea si exploatarea zacamintelor din Marea Neagra, problematice sub aspectul taxelor si impozitelor aplicabile

Perspectivele sistemului energetic romanesc s-ar putea schimba odata cu intensificarea explorarii si exploatarii zacamintelor de titei si gaze din zona economica exclusiva a Romaniei in Marea Neagra. 
 
Liderii mondiali in domeniu au inceput deja operatiunile sau planuiesc lansarea de noi proiecte, insa, in practica, se confrunta cu o legislatie insuficient dezvoltata si neclara in ceea ce priveste tratamentul fiscal si vamal aplicabil. 

„Perimetrul Marii Negre si resursele naturale aferente se afla pe lista investitorilor de renume din domeniul titeiului si gazelor naturale. Cu toate acestea, cresterea interesului pentru zona economica exclusiva a Romaniei ridica numeroase probleme din punct de vedere al modului in care aceste activitati economice sunt taxate sau tratate din punct de vedere fiscal si vamal. Vorbim de resurse materiale, umane si tehnologice concentrate pe platformele si utilajele de explorare, precum si pe navele care tranziteaza aceasta zona in beneficiul platformelor pentru care devin incidente taxe si impozite, insuficient reglementate de legislatia in vigoare. In contextul multiplelor interpretari si controverse generate de actualul cadru legal, consideram ca este esentiala extinderea prevederilor actuale, clarificarea anumitor aspecte si definitii, pentru a intensifica si a eficientiza actiunile de explorare si exploatare ce pot avea un impact pozitiv semnificativ in plan economic”, a declarat Ionut Bohalteanu, Partner Musat & Asociatii – Consultanta Fiscala, in cadrul conferintei „TaxEu – Fiscalitatea in Romania, intre prezent si viitor”. 

Printre cele mai importante probleme care afecteaza companiile petroliere se numara modalitatea de impozitare a profitului obtinut din activitatea derulata in zona economica exclusiva a Romaniei de catre persoane juridice nerezidente, regimul TVA-ului aplicabil, dar si obligatiile fiscale ale persoanelor fizice nerezidente – lucratori pe platformele de explorare si exploatare din Marea Neagra.
 
„Autoritatile fiscale au incercat sa clarifice regimul impozitului pe profit prin introducerea, incepand de la 1 februarie 2013, a unor noi dispozitii in Codul Fiscal, insa au creat o confuzie si mai mare in materia retinerilor la sursa a acestui impozit. Ceea ce era incert inainte de aceasta modificare este acum neclar”, a precizat Bohalteanu.