Fenomenul de burnout în sfera avocaturii. Opinia unui psiholog stabilit la Londra

Piața avocaturii de business din întreaga lume a fost zguduită de vestea deceseului Președintelul Backer McKenzie. Decesul lui Paul Rawlinson a survenit la șase luni după ce avocatul a părăsit, temporar, pozitia de global chair al firmei din cauza unor probleme de sănătate cauzate de epuizare.

LegalMarketing.ro a cerut opinia unui psiholog, stabilit în Londra, cu o bogata experienta in mediul international, în legătură cu fenomenul de burnout în sfera avocaturii:

Fenomenul de extenuare la locul de munca este din ce in ce mai comun intr-o lume in care a fi ocupat este noua religie. Aproape ca a devenit motiv de lauda sa poti spune cunoscutilor ca esti epuizat de atata munca, ca si cum munca este un razboi si trebuie sacrificat totul pe campul de lupta. Eroii zilelor noastre nu mai sunt cei care parasesc ultimii frontul, ci cei care parasesc ultimii biroul.

Exista asadar un aspect social legat de extenuarea la locul de munca. Dar efectele epuizarii sunt mult mai profunde de atat. La fel si cauzele. Nu exista fum fara foc, iar apropo de foc engleza foloseste un termen foarte interesant pentru aceasta conditie: “burnout”, al carui inteles literal este “a arde pana te stingi”. Prins in focul muncii, motivat de pasiune, obiective, manageri sau clienti pretentiosi, plata ipotecii sau frica de esec, creierul este in alerta continua. Refuza sa se calmeze pana cand nu raspunde cererilor care vin din toate partile, si din mintea noastra, dar si din exterior. Problema este ca aceste cereri nu se vor opri niciodata, iar creierul ne pune mintea si organismul la treaba la foc maxim, pacalindu-ne ca suntem activi si de succes, in timp ce ne indreptam catre stingere. Aceasta este marea problema a acestui fenomen, poate fi un ucigas silentios. Ne capteaza atentia de la ce se intampla de fapt, epuizarea si efectele ei psihologice si fizice, la ceea ce am vrea sa se intample, succesul.

Prinsi in rutina pe care am deprins-o in societatea moderna, lupta continua catre succes, ne pierdem de valorile noastre autentice. Mai ales intr-o lume ca cea a mediului juridic unde adevarul este pus la indoiala continuu, nu este de mirare ca cei mai multi dintre avocati ajung daca nu la extenuare si colaps, la reale crize existentiale.

De aceea este foarte util sa invatam sa ne conectam la noi insine, sa stim ce simtim si sa intelegem de ce, sa avem o viziune cat mai clara a propriei identitati si care ne sunt valorile. Cei care sunt atenti la ce se intampla cu ei pot identifica din vreme semnele epuizarii la locul de munca: oboseala fizica, chiar si dupa repaus, insomnii, lipsa de interes in activitatile zilnice, resentimente fara explicatie aparenta fata de locul de munca si tot ce e legat de el, incapacitatea de a privi viata cu toate aspectele ei de dincolo de munca. Atunci cand ne intelegem pe noi si ceea ce este cu adevarat important, este mai usor sa ne prioritizam activitatile asa incat sa acordam si timpului liber prioritate, si chiar putem sa invatam sa ne usuram povara in timpul in care suntem la munca.Ruxandra Anghel, psihoterapeut in Sistemul National de Sanatate (NHS) UKdoctorand, asistent senior in domeniile universitar si clinic,