Fundația Baylor Marea Neagră poate continua programul național de donații de medicamente

În cursul anului 2017, urmare a refuzului organelor fiscale române de a autoriza importul cu scutirea de la plata taxei pe valoare adăugată și a taxelor vamale aferente medicamentelor necesare pentru tratarea mai multor afecțiuni severe printre care se număra și infecția HIV/SIDA, anemia cauzată de boli renale cronice, anumite tipuri de cancer, Fundația Baylor Marea Neagră, reprezentată convențional de NNDKP s-a adresat instanțelor române competente pentru soluționarea acestui conflict administrativ-fiscal ce punea sub semnul întrebării viitorul întregului program de donații al Fundației.

Curtea de Apel Constanța a confirmat recent soluția judicioasă a Tribunalului de a anula deciziile organelor fiscale prin care refuzau importul medicamentelor în condiții de scutire de la plata TVA, după ce anterior Curtea a întors definitiv soluția de primă instanță prin care se respinsese cererea de chemare în judecată a Fundației privind refuzul autorizării importului de medicamente în regim de scutire de la plata taxelor vamale.

„Instanța a decis că putem beneficia de condițiile avantajoase prevăzute de dreptul român pentru importul de bunuri de primă necesitate pentru persoane nevoiașe. A contat foarte mult ajutorul primit de la echipa NNDKP. În acest caz vorbim despre un proiect inițiat de Fundația Baylor Marea Neagră în 2001 și oprit în 2016 ca urmare a refuzului DGRFP Galați de autorizare a importului unor medicamente în regim de scutire de la plata TVA și de scutire de la plata taxelor vamale. Este un proiect care a mobilizat multă energie și care a rezultat în donații de medicamente a căror valoare depășește 19 milioane de dolari. Donațiile au ajuns la zeci de instituții medicale din întreaga țară. Ne-am asigurat că medicamentele vitale pentru oprirea evoluției unor boli grave, cum ar fi antibioticele, antiviralele, tratamentele pentru afecțiunile cardiovasculare ajungeau la cei care aveau nevoi, aproximativ 50.000 de persoane au fost ajutate astfel. Medicamentele donate de Baylor erau din categoria celor care lipseau din spitale, erau insuficiente sau inaccesibile pacienților din cauza prețurilor ridicate. Când ne-am văzut în imposibilitatea de a continua proiectul de donații de medicamente, am înțeles că nu vom mai putea oferi comunității toate serviciile pe care aceasta le aștepta de la noi. Un alt minus a fost acela că nu mai puteam folosi toate mijloacele la care aveam acces pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase și a complicațiilor acestora până la obținerea unei decizii favorabile a instanței. Odată cu deblocarea acestei situații, sperăm că desfășurarea proiectelor care deservesc sănătatea va fi mai bineînțeleasă și sprijinită de autorități.” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră

Echipa NNDKP care a asigurat reprezentarea clientului în fața instanțelor de contencios administrativ a fost formată din Emil Bivolaru și Valeriu Mina, parteneri în cadrul Departamentului de Litigii, Alexandra Măruţoiu, asociat în cadrul aceluiaşi departament precum şi Ancuţa Stroescu, Manager Taxe şi Simona Enescu, Manager Senior Taxe.

„După doi ani de litigii în fața instanțelor constănțene, Fundația Baylor Marea Neagră, împreună cu NNDKP, a reușit să obțină validarea judiciară a eforturilor sale de a importa medicamente pentru bolnavii din spitalele din România în condiții de scutire atât de la plata taxei pe valoare adăugată, cât și de la plata taxelor vamale. Este o decizie care ne bucură și felicit întreaga echipă pentru eforturile depuse în toată această perioadă,” a declarat Valeriu Mina, Partener.