Gabriel Biris: Am fost primul om care a vorbit despre evaziune ca amenintare la siguranta nationala

„Guvernul a luat „cu japca“ miliarde de lei din avuţia firmelor din România”  este declaratia unuia dintre oamenii de business care spune lucrurilor pe nume. Gabriel Biris, invitatul de sambata al lui Andrei Cristea, in emisiunea „Legile Afacerilor”, a mai spus inca o data „lucrurilor pe nume” si a discutat despre bani, evaziune fiscala, caile de a „parca” profiturile in paradisurile fiscale si care au fost motivele plecarii sale din functia de Secretar de Stat in Ministerul Finantelor.

Una dintre stirile controversate care a impanzit mass-media de specialitate a fost despre suma pe care a incasat-o Gabriel Biris din avocatura, in 2015. Cu zambetul pe buze, domnul Biris ne-a spus care este adevarul din spatele acestei stiri:

„Cand am vazut pentru prima data stirea, m-am enervat, apoi am zambit. Stirea era: Gabriel Biris a castigat de 20 de ori mai mult din avocatura, decat din salariul de secretar de stat. Dupa ce am citit stirea, m-am intrebat care e mesajul ei. Eu cred ca trebuie sa ne gandim putin la aceste declaratii de avere care sunt depuse de demnitari si de candidatii la Parlament. De ce? Pentru ca e foarte bine ca ele exista, dar, parerea mea, ele trebuie sa nu mai fie publice. Tot vorbim de primenirea clasei politice, tot vorbim de faptul ca oamenii competenti sa se implice in viata cetatii. Oamenii acestia sunt oameni discreti. Nu au nimic de ascuns fata de autoritati, dar nu vor sa stie toata lumea ce are fiecare prin conturi. Nu este acesta scopul legii. Este un subiect de analizat si de gandit, dupa alegeri. Din punctul meu de vedere, ca om care nu a lucrat niciodata cu Statul, singurii banii pe care i-am castigat de la Stat este acest salariu de secretar de stat, in 9 luni de zile, este o problema foarte reala. ”

„Daca singura ta uneala este ciocanul, sigur ca vezi cuie peste tot” este un citat pe care Gabriel Biris l-a folosit in contextul urmaririlor penale incepute impotriva fostului secretar de stat, doamna Vizoli, in dosarul Murfatlar: „Am mai folosit acest citat si inainte, in discutiile cu colegii din ANAF. Noi trebuie sa investim mult mai mult in preventie, in indrumare, pentru ca pana la urma, agentiile Statul au pozitie de forta. Forta si puterea trebuie sa iti aduca si un pic de responsabilitate si un pic de moderatie. Pentru ca o orice actiune a ANAF-ului poate crea niste efecte disproportionale. Si atunci, desi toleranta impotriva evaziunii trebuie sa fie 0, trebuie sa fie high pe agenda publica, sa nu uitam ca primul om care a vorbit despre evaziune ca amenintare la siguranta nationala am fost eu, in 2009. Am si dat procente din PIB cand nu le calculase nimeni. Dar asta nu inseamna ca in lupta impotriva evaziunii trebuie sa distrugem spiritul antreprenorial, sa exageram cu pedepsele si, mai ales, sa pedepsim oameni nevinovati.

Unul dintre lucrurile pe care le-a gasit Gabriel Biris atunci cand a preluat functia de secretar de stat a fost formularul 088, pe care l-a si simplificat. Pe langa asta, „am gasit un cod fiscal, care tocmai urma sa intre in vigoare, la care a trebuit sa finalizam normele. E un pic o ironie a sortii, pentru ca in 2011, cand s-a inceput proiectul de redactare a noului cod fiscal, cred ca am fost primul din sala aia care a zis ca nu e bine sa avem un nou cod, fiindca daca abrogam legea, se abroga toata legislatia secundara si tertiala. Si zic ironia sortii, fiindca toata aceasta legislatie despre care spuneam, s-a inchis cu mine acolo. Au mai fost cateva lucruri pe care a trebuit sa le „carpim” din mers, sa nu uitam de scandalul care m-a adus in centrul presei, la inceputul anului, pentru o declaratie nefericita, pentru care mi-am cerut scuze, pentru ca a fost prost inteleasa. M-am referit doar la o categorie de evazionisti si s-a extrapolat. Am corectat acea masura, sa nu uitam ca problema era deja cunoscuta si a fost preluata si amplificata in noul cod fiscal, pentru ca avusesem aceeasi problema cu oamenii care aveau venituri ocazionale.”, spune Gabriel Biris.

Despre scutirea celor 102 taxe sau despre o eventuala decizie de a se reintoarce in functie, puteti afla daca urmariti intreaga emisiune, accesand link-ul http://legalmarketing.ro/galerie-video/.