Gazul neconventional: ce perspective are Romania

Pe 4 si 5 decembrie a avut loc, la Bucuresti, conferinta internationala Romania Oil and Gas 2012. A doua zi a evenimentului, moderata de Laurentiu Pachiu, managing partner al casei de avocatura Pachiu si Asociatii, a reunit specialisti de renume din Statele Unite, Polonia si Franta pentru o discutie asupra perspectivelor pe care le are exploatarea gazelor din sisturi in Romania, cu accent pe ce ar putea putea prelua tara noastra din practica statelor cu mai multa experienta in domeniu.

Una dintre problemele cu care se confrunta Uniunea Europeana la momentul de fata, si pentru care exploatarea gazului neconventional (in particular, gazul din sisturi) ar putea reprezenta o solutie, este pretul mare al energiei. In prezentarea sa, Laurentiu Pachiu a expus cazul nord-american, unde pretul gazului a scazut la jumatate in ultimii cinci ani, datorita cresterii substantiale a cantitatii de gaz din sisturi produsa. “In Statele Unite suntem martorii unui reviriment al industriei, care alege sa investeasca local deoarece pretul energiei a devenit convenabil”, a precizat avocatul.

In continuare, Laurentiu Pachiu a explicat faptul ca, in ceea ce priveste continentul european, Tratatul de la Lisabona prevede ca fiecare stat membru are dreptul de a-si decide mix-ul energetic, iar autoritatile europene au declarat recent ca decizia de exploatare a gazelor neconventionale sta la latitudinea fiecarei tari din UE. Spre exemplu, Franta a ales sa interzica metoda fracturarii hidraulice in vara lui 2011, „insa fara a defini clar in actul legislativ ce presupune aceasta procedura”, dupa cum a evidentiat reprezentantul casei de avocatura franceze Herbert Smith Freehills, Mehdi Haroun. Cu toate acestea, masurile luate recent par sa transmita ca guvernul e pe cale sa isi schimbe pozitia fata de exploatarea gazelor din sisturi.

Din perspectiva geopolitica, gazul neconventional ar contribui la cresterea gradului de securitate energetica a UE, prin diversificarea surselor de aprovizionare. Laurentiu Pachiu a exemplificat cele mai importante studii si rapoarte cu privire la gazul din sisturi, publicate de catre autoritatile europene in decursul anului 2012. Astfel, in studiul “Impactul productiei de gaz din sisturi in UE asupra climei”, Comisia Europeana arata ca, daca este bine gestionat, impactul climatic poate fi chiar mai mic fata de gazul importat prin conducte, de la mare distanta. Recent, pe 21 noiembrie 2012, Parlamentul European a votat doua rezolutii asupra gazului din sisturi, care cer statelor sa abordeze problema cu prudenta, dar nu se declara impotriva exploatarii acestui tip de gaz.

„In cazul Romaniei, statul are deja toate mijloacele de control necesare pentru a asigura respectarea normelor de mediu pentru exploatarea gazului neconventional, iar legislatia europeana aplicabila este deja transpusa si in legislatia noastra”, a adaugat Laurentiu Pachiu. In  plus, exploatarea gazelor neconventionale nu necesita o reglementare speciala, deoarece legile din domeniu acopera toate tipurile de hidrocarburi, iar gazul din sisturi face parte din aceasta categorie, doar tipul depozitelor in care se afla localizat fiind diferit. Aceeasi parere a fost impartasita si de catre Reprezentantul Ministerului Mediului din Polonia, Andrzej Jasinski, directorul Comisiei de Evaluare a Impactului de Mediu, a impartasit aceeasi parere si facand referire la experienta poloneza, a evidentiat faptul ca, din punct de vedere legislativ, gazul din sisturi nu trebuie sa fie tratat diferit fata de gazul conventional.

In plus, exploatarea de gaz din sisturi ar aduce fonduri considerabile la bugetul de stat si ar crea noi locuri de munca si in Romania, asa cum s-a intamplat in SUA. In consecinta, o suprataxare a companiilor petroliere, nu ar fi bine venita. In cadrul celei de-a doua parti a sesiunii, au fost de asemenea criticate atat maniera netransparenta de promovare a unor initiative legislative, cat si procesul complicat de platire a taxelor. “Statul trebuie sa asigure sprijinirea companiilor care au capacitatea de a derula operatiuni legate de exploatarea gazului din sisturi si sa asigure o informare obiectiva a populatiei, deoarece sustinerea publicului este foarte importanta in acest domeniu”, a mai adaugat Laurentiu Pachiu.   
 
Parerea acestuia a fost sustinuta de catre John Tintera, fost director executiv al Texas Railroad Commission, principala autoritate de reglementare in domeniul petrolului si gazelor naturale din Texas, care a explicat ca este necesara o comunicare permananeta intre autoritati, public si companii. In plus, autoritatile trebuie sa actioneze foarte transparent si responsabil, pentru a asigura increderea publicului si bunul mers al procesului de exploatare. Conferinta s-a incheiat cu o discutie libera asupra modului in care comunitatile locale pot beneficia de pe urma exploatarii gazului din sisturi.