Gelu Maravela, Founding Partner Maravela & Asociații, decriptează dinamica monedelor virtuale în România

Gelu Maravela, Founding Partner al Maravela & Asociații, este de părere că tranzacțiile în criptomonede vor deveni realitate însă România nu este, încă, pregătită pentru acest fenomen.

Un argument puternic invocat de Maravela este legat de baza legală pe care s-ar sprijini aceste tranzacții: “Baza legală nu este una specifică ci rezultă din mai multe acte normative care reglementează, printre altele, aspecte ce țin de dreptul de proprietate, fiscalitate, contabilitate, sectorul financiar-bancar, etc., iar aceste aspecte, în momentul acesta, sunt lacunare, necorelate și improprii pentru implementarea criptomonedelor în sistemul economico -financiar din țara noastră.

Maravela oferă un exemplu clar pentru a susține argumentul de mai sus: “Cumperi un imobil –  dreptul de proprietate trece de la vânzător la cumpărător – poți plăti în criptomonedă? Ce bancă comercială din țara noastră va accepta să facă plăți în criptomonedă? Din punctul meu de vedere, băncile comerciale din țara noastră nu au instrumentele legale care să le permită să efectueze plăți în criptomonede”.

În data de 6 februarie BNR a emis un comunicat de presă cu privire la poziția instituției fată de criptomonede, clasificându-le drept „active speculative, extrem de volatile și riscante. Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaţionale la nivelul deținătorilor”, se arată în comunicatul Băncii Naționale.

Avocatul explică și decizia BNR în privința criptomonedelor: „Credem că BNR are în vedere două aspecte majore – protecția investitorilor persoane fizice față de investiții extrem de riscante și posibilitatea spălării banilor prin intermediul tranzacțiile cu criptomonedă”.

Un alt exemplu util oferit de avocat este situația criptomonedelor în Elveția: „îmi place să mă uit la ce se întâmplă în Elveția, o jurisdicție destul de avansată în ceea ce privește asimilarea criptomonedelor în economia reală – au câteva grupuri de lucru foarte active cu privire la acest fenomen. Autoritatea financiară elvețiană – FINMA – are în lucru legiferarea criptomonedelor și, în momentul acesta, deși nu există o recomandări din autorităților de reglementare  într-un sens sau altul, cel puțin două bănci – Credit Suisse și UBS – au rugat clienții care aveau tranzacții în criptomonede să își retragă banii și să închidă conturile”.

Maravela consideră că modelul criptomonedei nu este unul nou: “se trage din drepturile speciale de tragere ale Fondului Monetar International, de prin 1969, anume moneda virtuală prin care Fondul își stabilizează decontărilor între țările membre (datorită insuficienței aurului și fluxului monetar de USD)”.

Gelu Titus Maravela are peste 20 de ani de experiență în domeniul juridic, fiind printre cei mai bine cotați avocați din România. El a activat anterior ca judecător la unul din tribunalele din București, precum și ca avocat la biroul din Londra al unei firme de avocați din celebrul Magic Circle și ca equity partner în cadrul unei firme de avocați din România, În afară de ariile de practică corporate și comercial, Gelu Maravela are o vastă experiență în domeniul fuziuni și achiziții, fiind implicat în unele dintre cele mai mari tranzacții din România, inclusiv privatizări. Are o bogată experiență în piața de capital și în domeniile pharma și medical. În plus, deține expertiză solidă în domeniul protecției datelor și cunoașterea aprofundată a problemelor legate de petrol, gaze naturale și alte resurse naturale, oferind consultanță clienților cu privire la un număr mare de probleme de reglementare și de afaceri specifice.