Gestionarea riscurilor privind preturile de transfer devine o necesitate

In cadrul seminarului Preturi de transfer organizat de EY Romania, pe data de 14 mai 2014, la Bucuresti, specialisti romani de top din domeniul consultantei fiscale au oferit o perspectiva detaliata asupra mediului preturilor de transfer din Romania, cu precadere pe reglementarile in domeniul preturilor de transfer si cerintele de documentare in Romania, acorduri de pret in avans (‘APA’), controale fiscale in domeniul preturilor de transfer si litigii privind preturile de transfer.

Adrian Rus (foto articol), Director Executiv si Coordonatorul diviziei de Preturi de transfer din cadrul EY Romania, a subliniat faptul ca: “In ultima perioada, se poate observa in Romania o crestere a incidentei litigiilor in domeniul preturilor de transfer, autoritatile fiscale punand destul de des sub semnul intrebarii politicile privind preturile de transfer aplicate in cazul tranzactiilor cu societati. Ajustarile preturilor de transfer impuse de autoritati au avut in cele mai multe cazuri efecte importante asupra pozitiilor fiscale ale entitatilor romane vizate, iar contestatiile contribuabililor au fost respinse in numeroase cazuri, recurgandu-se chiar la solutionare din partea instantei. In acest context, avand in vedere numarul in crestere al controalelor fiscale, reducerea disputelor va fi mai dificila, iar numarul litigiilor privind preturile de transfer va creste semnificativ. De aceea este esential ca multinationalele sa ia in considerare o abordare mai pro-activa pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin incheierea de acorduri de pret in avans pentru tranzactiile ce ar putea genera dispute.

emanuel bancila 2

Emanuel Bancila (foto deasupra), Director Executiv pentru Practica de Litigii si Controverse Fiscale, subliniaza importanta luarii unei decizii de catre contribuabil cu privire la procedura de urmat pentru contestarea unei decizii de ajustare in legatura cu impozitarea profiturilor unei intreprinderi din Romania care sunt incluse in profiturile unei intreprinderi asociate situate intr-un alt stat membru UE. Astfel, contribuabilul are posibilitatea de a alege intre procedura arbitrala reglementata de Conventia nr. 90/436/CEE, care este o procedura desfasurata intre autoritatile competente ale celor doua state membre, dar cu audierea contribuabilului, si procedura administrativa si judiciara nationala. Contribuabilii trebuie sa cunoasca faptul ca parcurgerea procedurii judiciare nationale are un efect negativ asupra posibilitatii de a apela la procedura arbitrajului, intrucat o hotarare intr-un prim grad de jurisdictie pronuntata de instanta nationala impiedica desfasurarea procedurii arbitrale. Pe de alta parte, parcurgerea procedurii administrative care se desfasoara la nivelul administratiei fiscale nationale nu are niciun efect negativ asupra folosirii procedurii arbitrale, atata timp cat nu se urmeaza si caile judiciare de atac.

La eveniment au participat peste 80 de persoane, reprezentand principalele companii romanesti si multinationale din toate domeniile de activitate. Seminarul de la Bucuresti va fi urmat de evenimentul regional din Cluj-Napoca.