Gheorghe Florea: „Avocatii in e-volutie.” „Schimbarea este iminenta, trebuie sa ne adaptam!”

Cu prilejul aniversarii din acest an, a „Zilei Europene a Justitiei Civile”, din 25 octombrie, presedintele UNBR, avocat Gheorghe Florea, a transmis un amplu mesaj cu privire la cutremurul care are loc acum pe piata avocaturii la nivel mondial, avertizand ca „unda de soc” a acestuia va lovi puternic si in Romania. „Schimbarea este iminenta si ceea ce putem face este sa ne adaptam”, spune Gheorghe Florea cu privire la digitalizarea profesiei de avocat si asaltul tehnologiei asupra unor profesii ce pareau intangibile pentru calculatoare si Inteligenta Artificiala. Prezentul demonstreaza ca avocatii pierd teren in fata masinilor in privinta consultantei juridice, iar ritmul dezvoltarii robotilor face ca viitorul profesiei de avocat sa fie in pericol daca „avocatii nu vor intelege ca trebuie sa se adapteze schimbarii si sa caute solutii inovative cu care sa faca fata acestei concurente frontale cu robotii”.

„Sa ne pregatim, indiferent de varsta, sa facem fata acestui val”

„2017 este anul in care digitalizarea profesiei de avocat a fost continuu pe ordinea de zi a reuniunilor profesionale din intreaga lume. Cum stim, si tema propusa de Consiliul Barourilor Europene (CCBE) pentru sarbatorirea Zilei Avocatilor Europeni din acest an este «Avocatii in e-volutie. In ce mod transformarea digitala poate intari relatia cetatean avocat». CCBE tine sa ne atraga atentia ca profesia se schimba fundamental, ca multe din activitatile clasice ale avocatului, cu precadere cele care tin de organizare, sunt preluate de masini. Insa, mesajul pe care ni-l transmite CCBE este acela ca trebuie sa folosim tehnologia pentru a intari relatia cetatean-avocat si nu a lupta impotriva curentului. Schimbarea este iminenta si ceea putem face este sa ne adaptam. As fi vrut sa spun ca numai un avocat bine pregatit poate aduce argumentele legate de ratiunea legii, poate intui spiritul legii si poate lupta, intr-un litigiu, cu un adversar, cu aceste argumente. Robotii inving omul acum si la sah si la go si la multe altele! Inteligenta umana e depasita de inteligenta artificiala! Si atunci, ce-i ramane omului? Din fericire, nevoile umane nu se limiteaza la raspunsuri seci scoase din algoritmi. Continui sa cred ca, totusi, aceste aplicatii nu pot inlocui relatia intuitu personae a avocatului cu clientul sau. Nu pot inlocui independenta avocatului, respectarea secretului profesional si a confidentialitatii cauzelor, demnitatea, onoarea si probitatea, competenta profesionala sau loialitatea fata de client. Omul poate aduce plus valoare acestor raspunsuri prin competenta inalta si inovatie. Este nevoie de o coeziune a profesiei, pentru a impune aceste principii, pentru a le face cunoscute unui public nou, format din tineri crescuti cu tehnologia in casa, care se bazeaza pe motoarele de cautare la fiecare pas pe care il fac in viata. Este foarte clar ca avem nevoie de formatori in economia digitala, in justitia digitala, in avocatura digitala. La nivelul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) si al Barourilor trebuie sa stimulam inovatia, sa ne pregatim, indiferent de varsta, daca vrem sa facem fata acestui val.

 A lupta impotriva curentului e o cauza pierduta!

Un studiu recent Deloitte arata ca ”tehnologia nu inlocuieste inca munca avocatilor, dar majoritatea cred ca acest lucru se va intampla in urmatorii cinci ani”. Justitia e inca dezorientata in fata efectelor digitalizarii profesiei de avocat, legislatia e ramasa mult in urma, nu poate tine pasul cu evolutia tehnologica. In ultimul an, UNBR a intreprins o serie de demersuri in privinta digitalizarii profesiei. Unul dintre acestea este de a le usura munca prin crearea unei platforme in care pot dicta cererile si dictarea se transforma in scris. E vorba despre un program conversie audio-text, in care este asigurata securitatea, siguranta, deoarece nu se conserva nimic din suportul verbal sau scris! Tot in ideea trecerii la revolutia digitala, sunt in curs de dezvoltare aplicatii functionale in ”Tabloul national al avocatilor” creat pe site-ul UNBR, precum si Registrul informatic al actelor atestate de avocat. Aplicatiile sunt disponibile (sau in curs de dezvoltare/finalizare) avocatilor din „Contul avocatului” aflat pe site-ul www.unbr.ro .

Indiferent ce ar face UNBR sau barourile, concurenta serviciilor digitale ramane si nu poate fi stopata in conditiile in care acesta este trendul mondial. Va rog sa nu ezitati sa veniti cu idei inovative, prin care sa facem fata revolutiei digitale. Daca profesia e coagulata, vom reusi sa invingem orice obstacol si sa-l transformam in oportunitate!”, a spus presedintele UNBR, Gheorghe Florea.

 

*Atasat puteti citi mesajul complet al presedintelui UNBR Gheorghe Florea adresat avocatilor romani.

 Mesajul presedintelui UNBR Gheorghe Florea