Gheorghe Florea, la final de mandat: “Avocatura este o profesie care sufera din ce in ce mai mult la calitatea umana si profesionala”

Avocatura este o profesie care sufera din ce in ce mai mult la calitatea umana si profesionala, in cazuri concrete, care sunt incorect generalizate! Calitatea umana te impiedica sa pervertesti profesia prin despotismul banului si seductia demagogiei in conditiile in care profesia are nevoie mai ales de caractere care sa garanteze prin ceea ce fac unitatea dintre promisiuni si fapte, conservarea corecta a democratiei profesionale si orientarea spre progres, fara ignorarea situatiei reale a majoritatii avocatilor, cei reprezentanti de organele profesiei, arata Gheorghe Florea (foto), presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), in mesajul transmis, la final de mandat, cu ocazia Congresului Avocatilor 2015.

Evenimentul, desfasurat in zilele de 6 si 7 iunie si gazduit de Teatrul National din Bucuresti, are, anul acesta, si caracter electiv, urmand sa includa, printre altele, alegerea Consiliului UNBR, a Consiliului Casei de Asigurari a Avocatilor, a Comisiilor de cenzori ale UNBR si a Casei de Asigurari a Avocatilor, precum si desemnarea Comisiei Superioare de Disciplina.

La randul sau, Consiliul UNBR va alege presedintele si vicepresedintii UNBR si membrii Comisiei permanente a UNBR, dintre membrii sai, avocati cu o vechime mai mare de 10 ani in profesie, pentru un mandat de 4 ani.

Redam mai jos, integral, mesajul presedintelui UNBR transmis cu prilejul acestui eveniment.

Congresul avocatilor 2015, Congres cu caracter electiv, este preocupat cu prioritate de identificarea directiilor de dezvoltare a profesiei, de reevaluari ale proiectelor in care este implicata profesia, in curs de finalizare, dar si de dezvoltarea institutionala a profesiei prin intarirea descentralizarii reale si efective a competentelor si atributiilor in interiorul profesiei si antrenarea tuturor barourilor in proiecte a caror durabilitate sa masoare efectiv increderea in cei alesi sa conduca profesia la nivel central.

Este greu sa fie puse pe masa Congresului toate realizarile organelor profesiei, la sfarsitul unui mandat deoarece, fara barouri, ar fi fost imposibil orice progres.

S-a construit cu justificare si cu impliniri necontestate de membrii U.N.B.R. – barourile, o infrastructura normativa, infraparlamentara, propusa de Consiliul U.N.B.R. Congreselor anterioare, care au adoptat Statutul profesiei de avocat, corespunzator modificarilor legislative intervenite, Statutul sistemului C.A.A., organizarea fondurilor C.A.A. in functie de destinatia legala specifica a acestora!

In ansamblu, s-a reconceput si s-a reorganizat exercitarea unor atributii legale de interes general national: admiterea in profesie, pregatirea profesionala initiala, pregatirea profesionala continua, legitimarea avocatilor in raporturile cu tertii, ocrotirea avocatilor pensionari si asigurarea utilizarii rationale a resurselor de asigurari sociale, inclusiv in favoarea tinerilor avocati, prospectarea constructiei institutionale privind sistemul de asigurari sociale propriu al avocatilor, apararea, consolidarea si dezvoltarea acestuia inclusiv prin utilizarea resurselor in investitii durabile, apte a folosi, la nevoie, echilibrarii sistemului, protectia profesiei confruntata inca din 2002 cu atacul la adresa legitimitatii organizarii legale, realizarea unor relatii institutionale functionale cu entitati cu care profesia intra in raporturi permanente, dezvoltarea concreta a raporturile cu avocatii din alte tari prin parteneriate de buna vecinatate si conlucrare regionala, promovarea profesiei in mediul social si imbunatatirea comunicarii publice institutionale.

S-au intarit institutii pe care profesia, in ansamblul ei, le respecta: Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (I.N.P.P.A.), Casa de Asigurari a Avocatilor (C.A.A.), Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare (A.E.G.R.M.). S-a realizat descentralizarea I.N.P.P.A..

S-au desfasurat actiuni de verificare si pozitionare sociala a profesiei, inclusiv prin investigatii sociologice.

S-a realizat un proiect de promovare a profesiei, inclusiv prin spoturi publicitare transmise de posturile de televiziune la ore de maxima audienta, estompat in finalul sau de scena vietii publice!

Nu s-au inteles si nu se inteleg inca semnificatia si implicatiile reorganizarii Uniunii Avocatilor din Romania in U.N.B.R.! Sunt si situatii in care problema este deliberat infatisata incorect, opunandu-i-se U.N.B.R. o „independenta” a barourilor!

Deseori se evalueaza organele profesiei de la nivel central in raport de criterii specifice Uniunii Avocatilor din Romania.

Exista inca membri ai organelor de conducere a profesiei cu activitate permanenta care reproseaza public imprejurarea ca numai U.N.B.R. (o institutie cu competente legal reglementate) are obligatia sa aiba „viziune” pentru dezvoltarea profesiei de avocat in Romania!

Sunt situatii cand activitatea Consiliului U.N.B.R. si a Comisiei Permanente nu este explicata de cei care au participat la luarea deciziilor, ori aceasta este prezentata deformat cu efecte contrare interesului profesiei.

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost modificata inca din 2004. Legea privind profesia de avocat a traversat institutional instantaneu drumul de la structura juridica bazata pe raporturi de unitate intr-un Corp profesional organizat in Uniunea Avocatilor din Romania la structura juridica descentralizata bazata pe uniunea de barouri –Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

Trecerea de la „indrumare”, „control” de la nivelul central (Uniunea Avocatilor) la nivelul local (barouri) la conducerea prin stimularea conlucrarii unor centre de viziune cu vocatie si perspectiva nationala (barourile) a fost si este traumatizanta.

Pretul platit a fost prea scump: este perioada in care s-a estompat cu efecte aproape ireversibile autoritatea organelor profesiei! Pagubele aduse culturii organizationale de apartenenta la un Corp al avocatilor, unitar, nu pot fi reparate prin lege ori prin reglementari adoptate in interiorul Corpului profesional!

Nu poti patrunde prin lege, prin norme in reflexele mentale, alimentate de prejudecati!

S-a inteles de la inceput ca este nevoie de timp pentru a repara ceea ce a fost stricat in profesie, cu conditia ca interese  nesubordonate scopurilor comune sa nu erodeze functionarea profesiei prin reactii incompatibile cu organizarea sa institutionala!

Perioada in care invatarea conducerii autonome a barourilor, care a produs si efecte secundare incompatibile cu constantele profesiei, a trebuit sa fie subordonata invatarii conlucrarii barourilor in proiecte nationale comune si s-a prelungit nepermis!

Dupa 2007 s-a pus in aplicare la nivel central filosofia constructiei legislative privind U.N.B.R. de organe de conducere alese potrivit logicii descentralizarii activitatii de conducere cu competenta deplina mutata legal la nivelul baroului si cu alt tip de relatii intre avocati si U.N.B.R..

In raport de filosofia modificarii legii profesiei de avocat care a reorganizat UAR in U.N.B.R., s-a reusit schimbarea structurii conducerii profesiei la nivel central in substanta sa. S-au organizat functional atributiile Consiliului U.N.B.R., alcatuit din decani si reprezentanti ai barourilor, desemnati de adunarile generale si alesi de Congresul avocatilor si s-au reasezat deprinderile de lucru specifice organelor executive de la nivel central – Comisia Permanenta si Presedintele.

Este cert ca profesia de avocat  a evoluat si va evolua determinata de evolutia sistemului judiciar, dar si a mediului economic.

Viata a scos la iveala in cel mai frust mod, in paralel cu evolutia profesiei de avocat, dezechilibrele institutionale si frustrarile acumulate ani si ani in sistemul judiciar. Se afecteaza nemeritat relatiile dintre magistrati si avocati! De reusita schimbarii la fata a justitiei atarna interese esentiale ale statului, dar si ale profesiei de avocat! Traditia si realitatea demonstreaza ca justitia apartine, in egala masura, profesiilor juridice, avocatilor, consilierilor juridici, executorilor judecatoresti, notarilor, grefierilor. Cetatenii sunt beneficiarii serviciului profesional. De aceea, profesia de avocat ar trebui sa se manifeste proactiv fata de bunul mers al justitiei, pentru impunerea regulii de drept! Statul deoparte este confortabil, dar pe termen lung este si va fi o politica perdanta pentru profesie, pentru ca abandonarea respectului legii se va rasfrange mai devreme sau mai tarziu si asupra avocatilor. A asuma in numele avocatilor implicarea in chestiunile care preocupa societatea, in special cele legate de sistemul judiciar, este insa o necesitate obiectiva!

Nu este vremea unei confruntari institutionale!

A trecut vremea aranjamentelor si compromisurilor pentru realizarea progreselor in dezvoltarea institutionala, pe baza de lege, a profesiei.

Chiar daca asemenea practici pot realiza progrese institutionale ale profesiei pe termen scurt, ele pot cautiona evolutia in timp a profesiei, deoarece abordarea politicilor publice privind profesia de avocat tine de domeniul dezvoltarii generale a statului de drept, domeniu in care compromisul are efecte irecuperabile!

Linistea profesiei nu dainuieste de la sine! Ea s-a pastrat numai daca generatii intregi de avocati au ramas active si interesate de viitorul profesional!

Standardul profesional atins de profesia de avocat trebuie sa constituie un rezervor permanent de expertiza care sa impuna ridicarea standardelor profesionale din magistratura, din administratie in legatura cu dezvoltarea mediului de afaceri, intr-un climat corect si bazat pe respect!

Realitatea demonstreaza ca profesia continua sa fie foarte diversa.

Pe de o parte, exista practicieni unici, care ofera servicii pentru cetateni sau, in anumite domenii de nisa ale practicii, pentru cetateni sau companii.

Pe de alta parte, firme mari s-au dezvoltat in a furniza servicii catre companii multinationale sau alte corporatii mari.

Toate sunt unite in temeiul principiilor comune care obliga avocatii.

Structurile juridice urmeaza nevoile pietei, iar tehnologia are acum propriul impact asupra firmelor  de avocati, cu posibilitatea ca structura sa se schimbe din nou, spre exemplu, cu dezvoltarea de firme de avocatura virtuale.

Rolul autoritatilor de reglementare a profesiei de avocat trebuie sa fie in sensul de a permite avocatilor sa ofere servicii clientilor lor, in conformitate cu noile nevoi, cu conditia ca valorile de baza ale profesiei sa fie respectate, iar principiile libertatii comunicarilor profesionale si a libertatii de expresie sa fie corect intelese si aplicate.

Profesia are nevoie de lucruri simple, dar corecte si cinstite!

In buna masura educatia avocatilor tine pasul cu noul! Efortul individual este inca decisiv! Formarea profesionala initiala in interiorul Corpului profesional, prin experienta directa si mentorat – de traditie in Romania – se dovedeste inca insuficienta! Acolo unde se cultiva corect cultura organizationala a profesiei, Baroul convinge, iar prin efort comun, profesia tine pasul cu viata, desi este vitregita prin dezinteresul Statului fata de nevoia de aparare calificata competenta!

Contemporaneitatea ne intreaba in ce masura aceasta profesie mai este a avocatilor sau a devenit obiect de studiu si de lucru pentru oamenii de afaceri sau alte persoane interesate. In mod natural, corespunzator evolutiilor pe plan mondial, avocatura a devenit o afacere.

Exista aspecte care instraineaza profesia de categoria profesiilor liberale si o apropie din ce in ce mai mult de o activitate exclusiv economica, pretabila managementului specific zonei afacerilor. Foarte multor persoane le convine aceasta stare de lucruri, intrucat pentru unii acesta este contextul potrivit de a face  afaceri, iar pentru altii efectele pe termen lung ale unei astfel de situatii nu sunt inca sesizabile.

Exista din ce in ce mai multi oameni de afaceri imbracati in roba de avocat si din ce in ce mai putini avocati imbracati in deprinderile oamenilor de afaceri. Disperarea de a creste cifra de afaceri omoara deontologia profesionala si moralitatea umana.

Avocatura se dejuridicizeaza si se birocratizeaza.

Se vorbeste mai putin despre calitatea actului profesional.

Avocatura este o profesie care sufera din ce in ce mai mult la calitatea umana si profesionala, in cazuri concrete, care sunt incorect generalizate!

Calitatea umana te impiedica sa pervertesti profesia prin despotismul banului si seductia demagogiei in conditiile in care profesia are nevoie mai ales de caractere care sa garanteze prin ceea ce fac unitatea dintre promisiuni si fapte, conservarea corecta a democratiei profesionale si orientarea spre progres, fara ignorarea situatiei reale a majoritatii avocatilor, cei reprezentanti de organele profesiei.

La sfarsit de mandat multumesc tuturor colaboratorilor, cu care nu am avut diferente de viziuni, cu care impreuna am conceput, am promovat si am realizat proiecte orientate spre realizarea intereselor generale ale profesiei!

Multumesc tuturor decanilor, inclusiv celor care intre timp au predat mandatul prin alegeri noilor decani, membri ai Congresului, tuturor membrilor Consiliului UNBR, Consiliului de Conducere al INPPA, Consiliului Casei de Asigurari a Avocatilor si Presedintilor de filiale ale sistemului CAA, conducerii Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare si nu in ultimul rand conducerilor executive al institutiilor care isi desfasoara activitatea sub coordonarea Consiliului UNBR, personalului tehnico-administrativ al UNBR si al barourilor.

Succes tuturor organelor profesiei nou alese, inclusiv Consiliilor barourilor, pentru realizarea proiectelor care se hotarasc democratic, in organele profesiei, cu consultarea celor reprezentati, spre binele general al profesiei de avocat!

 Presedinte UNBR

Av. dr. Gheorghe Florea