Gheorghe Florea: Suntem preocupati de scurgerea de informatii in timpul unor anchete

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea (foto), a subliniat, in timpul discutiilor purtate, miercuri, cu conducerea Senatului, ca avocatii sunt preocupati atat de apararea prezumtiei de nevinovatie, cat si de „scurgerea de informatii” in timpul anchetelor.

Profesia de avocat este preocupata de apararea prezumtiei de nevinovatiei, problematica privind scurgerea de informatii in timpul unor anchete de natura sa creeze presiuni de natura sa creeze presiuni, inclusiv asupra apararii celor care au drept sacrosant in apararea pe baza de lege, este o problema care ne preocupa„, a declarat acesta, citat de Agerpres.

De asemenea, o alta preocupare exprimata de catre Gheorghe Florea vizeaza „curatenia morala” a avocatilor, dar si garantarea secretului profesional.

Suntem preocupati de inventarierea si constructia legislativa a tuturor garantiilor care sa asigure cetateanul ca trebuie sa aiba incredere pe baza de lege in avocati, inclusiv garantiile care asigura secretul profesional, problema esentiala cu privire la dezvoltarea statului de drept, secretul profesional al avocatului fiind sfant pentru tot ce inseamna securitate juridica si judiciara a cetateanului. Suntem preocupati de tratarea problematicii privind raspunderea in toate planurile institutionale. (…) Suntem preocupati de curatenia noastra morala„, a subliniat Gheorghe Florea.

Presedintele UNBR a mai spus ca avocatii sunt implicati in aplicarea corecta a noii legislatii „intr-un mediu social insuficient pregatit pentru aplicarea concomitenta a patru noi Coduri, dintre care majoritatea sunt Coduri construite pe o alta filosofie decat filosofia si baza educatiei juridice cetatenesti generale in Romania„.

Nu in ultimul rand, Florea a adaugat ca, in opinia sa, in Romania ar trebui sa existe un stat de drept „in adevaratul sens al cuvantului„.

Avocatului cetatean nu ii este indiferent ca Romania trebuie sa fie un stat de drept si ca in Romania, in prezent si in viitor, mai este inca mult de facut ca sa vorbim despre stat de drept in adevaratul sens al cuvantului, foarte multe dintre lucrurile de facut fiind dintre acelea care sunt de competenta Parlamentului, autoritate care in toate democratiile liberale este menita sa realizeze ceea ce statul de drept reclama — triumful legii si protectia cetateanului pe baza de lege„, a mai spus Gheorghe Florea.

La randul sau, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, a reiterat faptul ca, in opinia sa, Legea raspunderii magistratilor ar trebui sa fie redactata de catre specialisti si nu de catre factorul politic.

Propunerea noastra a fost ca proiectul de lege privind raspunderea magistratilor sa fie redactat de catre cei care participa la actul de Justitie pentru a nu fi interpretat ca o ingerinta intre puteri, un demers facut din partea Parlamentului. Probabil ca daca am accepta problema responsabilitatii deciziilor, atunci numarul erorilor judiciare, al abuzurilor, al proceselor de tot felul pierdute de Romania la CEDO ar scadea in mod simtitor. Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de procese pierdute la CEDO si nu intr-un singur an„, a subliniat seful Senatului, care s-a intalnit cu reprezentantii UNBR si ai Baroului Bucuresti.