Glencore, prezentă și în România, scandal de corupție. Firma de avocatură care a condus la dezvăluirile Paradise Papers

Acţiunile Glencore, companie prezentă şi pe piaţa din România şi unul dintre cei mai mari traderi de cereale, scădeau marţi după-amiază cu până la 5% pe bursa de la Londra după după ce autorităţile americane i-au cerute traderului documente într-o anchetă de corupţie.

Acţiunile Glencore au suferit cel puternic declin din ultimii doi ani după ce autorităţile americane au solicitat companiei documente având legătură cu posibile acţiuni de corupţie şi spălare de bani, scrie Bloomberg. Cel mai mare trader de materii prime din lume a anunţat că a primit o citaţie din partea departamentului american de justiţie pentru predarea de documente. Aceste privesc activităţile desfăşurate de companie în Nigeria, Congo şi Venezuela din 2007 până în prezent.

Acţiunile au pierdut până la 13%, peste 5,5 miliarde de lire sterline (7,3 miliarde de dolari) fiind şterse din valoarea de piaţă a companiei.

Activitățile Glencore au intrat recent în atenția publicului, în urma dezvălurilor din Paradise Papers, o investigație jurnalistică internațională ce continuă dezvăluirile Panama Papers privind practicile multinaționalelor și politicienilor din paradisurile fiscale. Paradise Papers are la bază o scurgere masivă de documente aparținând firmei de avocatură Appleby Global Group Services.

Traderul de materii prime este unul dintre cei mai mari clienţi ai ei, unul atât de important încât Appleby avea o „cameră Glencore“ în birourile din Bermuda. Acolo erau păstrate informaţii despre 107 companii offshore aparţinând traderului.

Potrivit The Guardian, Glencore ar fi acordat, în 2009, un împrumut de 45 milioane de dolari unei companii deținute de miliardarul israelian Dan Gertler. Documentele Appleby arată că, în schimbul banilor, lui Gertler i s-a cerut să obțină anumite aprobări din partea Guvernului din Congo. Glencore a negat că împrumutul ar fi fost condiționat în vreun fel.

RiseProject informeaza ca Appleby, în peste 100 de ani de activitate, și-a clădit o reputație bună, însă documentele secrete arată că firma a furnizat servicii către clienți considerați “de risc” din Iran, Rusia și Libia și nu a aplicat corespunzător procedurile de combatere a spălării banilor. De altfel, compania a fost amendată în secret de administrația fiscală din Insulele Bermuda.