Google devine cea mai mare companie listata din lume.

Alphabet, cunoscuta companie holding ce detine Google a devenit luni,  cea mai mare companie din lume, depasind in valoare gigantul Apple in urma publicarii raportarilor financiare aferente anului 2015, care au fost foarte bune si care au surprins pozitiv investitorii.

Au fost publicate de catre Alphabet rezultate financiare peste asteptari ceea ce a dus la cresterea valorii de piata a companiei la aproape 565 miliarde de  dolari, depasind valoarea Apple de 539 miliarde de dolari. Profitul pe actiune raportat (EPS) a fost de 8.67 dolari, cu 2 dolari mai mult decat in urma cu un an. Si veniturile companiei au inregistrat cresteri puternice totalizand 21.33 miliarde dolari, cu 18% mai mult decat valoarea din anul precedent.

Anul trecut, Google si-a schimbat structura, infiintand o companie Holding – Alphabet – pentru a creste transparenta in randul investitorilor.
Business-ul principal al companiei a fost si ramane oferirea de servicii de cautare (motorul de cautare Google) iar principala sursa de venit o reprezinta reclamele platite pe celebrul motor de cautare.
Insa, compania este implicata in multe alte proiecte care atrag constant atentia (masini care se conduc singure, inteligenta artificiala, etc) , multe dintre ele fiind investitii riscante motiv pentru care a fost necesara separarea afacerii principale de toate afacerile secundare. Din acest motiv a fost creeata compania Alphabet, care detine Google (afacerea principala) dar si toate companiile secundare ce investesc sau incearca sa dezvolte noi tehnologii.

ecaterina.virgolici@lhm.ro

NNDKP