GUEST WRITER | Cătălina Bordianu, Partner Fondator Bordianu&Asociații: Este legal ca medicii să lucreze în spitale în baza unui contract de voluntariat?

Cu privire la conditiile incheierii unui contract de voluntariat, in baza legii nr. 78/2014

Art. 1

Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizice la activitățile de voluntariat desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.

Art 3

În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

….

  1. c) organizația-gazdă este persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, care organizează și administrează activități de voluntariat;
  2. e) voluntarul este orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat;

Asadar o prima conditie este cea in care parte la contractul de voluntariat trebuie sa fie obligatoriu o asociatie/fundatie, general vorbin un ONG, excluzand astfel unitatile sanitare, publice sau private care nu sunt organizate ca ONG -uri.

In continuare, avand in vedere dispozitiile Legii nr. 95.2006 privind reforma in domeniul sanatatii si ale cele din Ordonanţa nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale

Legea nr. 95.2006

Art. 383. –

(1) Medicii care întrunesc una dintre condițiile prevăzute la art. 376 și sunt membri ai Colegiului Medicilor din România exercită profesia de medic, în regim salarial și/sau independent.

Art. 386

(3) Medicii care au obținut certificatul de membru al CMR pot desfășura activități medicale potrivit pregătirii profesionale în sistemul public de sănătate sau/și în sistemul privat, fie ca angajați, fie ca persoană fizică independentă pe bază de contract. Calitatea de persoană fizică independentă se dobândește în baza certificatului de membru al CMR și a înregistrării la administrația financiară în a cărei rază domiciliază medicul. În condițiile legii, medicii pot înființa și cabinete de practică medicală.

Din dispozitiile citate mai sus, rezulta ca un medic poate sa isi desfasoare activitatea profesionala ca persoana fizica, DOAR ca salariat, in baza unui contract de munca, sau independent, ca persoane fizice inregistrate fiscal (PFA/PFI, CMI sau SRL = societate civila medicala inregistrata in baza Legii nr. 31/1990).

Ordonanţa nr. 124/1998

Art. 1. –

(1) Cabinetul medical este unitatea cu sau fără personalitate juridică, furnizoare de servicii publice, de stat sau private, de asistență medicală umană preventivă, curativă, de recuperare și de urgență.

(2) Serviciile de sănătate ale cabinetelor medicale se realizează de medici de medicină generală – medici de familie, medici stomatologi, medici specialiști și alte categorii de personal medical autorizat.

(3) Profesia de medic, ca profesie liberală, poate fi exercitată în cadrul cabinetului medical în una dintre următoarele forme:

  1. a) cabinet medical individual;
  2. b) cabinete medicale grupate;
  3. c) cabinete medicale asociate;
  4. d) societate civilă medicală.

Asadar, prin coroborarea textelor de mai sus, intelegem ca un medic isi poate desfasura activitatea profesionala in forma dependenta – ca salariat, sau in forma independenta, printr-una dintre modalitatile recunoscute de lege: PFA/PFI, CMI sau SRL medical.

Art. 10. – din legea 78/2014

  • Este interzis, sub sancțiunea anulabilității, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestațiilor respective.

Fata de textul de lege de mai sus, opinam in sensul ca:

  1. In prinicpal, nu se poate incheia in mod valabil un contract de voluntariat de catre un medic, cu un spital public sau privat, acestea din urma neavand calitatea ceruta de lege pentru incheierea unui astfel de contract, nefiind un ONG;
  2. In subsidiar, un contract de voluntar incheiat in aceste conditii, este nul deoarece are ca scop evitarea incheierii unui contract de munca, deoarece voluntarul medic nu poate fi decat persoana fizica, iar ca persoana fizica textul de lege prevede calitatea de SALARIAT.