GUEST WRITERS | Anca Albulescu, Cristina de Jonge | bpv Grigorescu Ștefănică | Noi reglementări aplicabile privind distribuția de asigurări

Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări („Legea nr. 236/2018”), care transpune Directiva Parlamentului European și a Consiliului nr. 97 din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări (Insurance Distribution Directive, „IDD”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 853/08.10.2018. Aceasta va intra în vigoare la data de 11.10.2018, conform regulilor de tehnică legislativă și principiului neretroactivității legii, în ciuda faptului că în cuprinsul acesteia se prevede faptul că dispozițiile sale intră în vigoare la data de 01.10.2018.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 236/2018, Legea nr. 32/2000 privind activitatea și supravegherea intermediarilor în asigurări și reasigurări va fi abrogată, iar activitatea intermediarilor în asigurări va fi restructurată în conformitate cu noile reglementări.

Noul act normativ are ca scop remodelarea pieței asigurărilor și reasigurărilor, punându-se accentul pe respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor și ale clienților, atât în etapa precontractuală, cât și în cea contractuală, după dobândirea unui produs de asigurare.

De asemenea, Legea nr. 236/2018 inovează acest domeniu în special prin: stabilirea unor noi reguli de înregistrare a intermediarilor secundari și principali la Autoritatea de Supraveghere Financiară („ASF”), în registrele dedicate acestora și, după caz, pentru obținerea unei autorizații de funcționare, interdicția acordării de stimulente în favoarea celor care sunt participanți la distribuția de asigurări, dacă aceste stimulente sunt oferite pentru a promova un anumit produs de asigurare în detrimentul clienților, obligarea intermediarilor de asigurări și a angajaților acestora de a își actualiza în permanență cunoștințele, furnizarea informațiilor către consumatori într-o formă ușor de înțeles, obligarea intermediarilor în asigurări și a asigurătorilor la adoptarea tuturor măsurilor pentru detectarea conflictelor de interese, impunerea unor standarde aliniate celor în materie de produse de investiții pentru vânzarea de produse de asigurare de viață cu componentă investițională etc.

Totodată, noua lege sancționează mai sever nerespectarea cerințelor impuse, pentru anumite încălcări amenzile putând ajunge până la 22.400.000 lei (aprox. 4.800.000 EUR) sau 5% din cifra de afaceri anuală totală conform ultimelor situații financiare anuale disponibile aprobate sau, după caz, conform celor mai recente conturi consolidate sau la de două ori valoarea beneficiului rezultat din încălcare sau a pierderii evitate prin încălcare și/sau acestea putând fi sancționate chiar cu pedeapsa închisorii.

Este important de menționat că, pentru ca prevederile IDD să poată fi aplicabile în mod efectiv pe piața locală, este necesar ca ASF, în virtutea atribuțiilor sale de transpunere și implementare în legislația națională a prevederilor Uniunii Europene, să emită norme metodologice de aplicare ale Legii nr. 236/2018.

Forma Legii nr. 236/2018 păstrează elementele de bază ale proiectului de lege adoptat în acest sens de către Guvernul României, fără a aduce modificări esențiale.

Anca Albulescu, Partener

Cristina de Jonge, Avocat Senior Coordonator