Health Forum. Sistemul de sanatate pentru 2016

Dupa discursurile din prima partea e evenimentului, cuvantul a fost luat de Carmen Orban, Manager Institutul Fundeni:
“ Pacientul trebuie sa cunoasca adevarul. Acreditarea spitalelor trebuie facuta corect, cinstit; de-a lungul timpului procesul de acreditare a avut un demers de perfectionare. Pacientul trebuie sa stie ce diagnostic are, ce tratament ii trebuie, daca exista, ce sanse reale are pentru a ajunge in posesia acestuia. De la acest principiu trebuie plecat”.

In timpul prezentarilor doamna Orban a luat de mai multe ori cuvantul, explicand necesitatea transparentei medic- pacient si mai ales sinceritatea de care pacientul are nevoie.

Subiectul fiind de mare interes, intrebarile nu au intarziat sa apara. Cei din sala au transmis nelamuririle lor prin intermediul intrebarilor. De ce nu sunt mai multi bani pentru medici? De ce suntem nevoiti sa mergem cu “plicul”?
Acestor intrebari a raspuns Bogdan Tanase, Alianta medicilor:
Exista criterii pe care oamenii se bazeaza cand merg la medic : compasiune/relatii/spaga. Oricat de dur ar suna, aceste ganduri le au oamenii. Medicii nu vorbesc despre lipsuri, nu se plang, daca programul lor se termina la ora trei raman pana la ora sase pentru o operatie, ei trec peste sacrificii si se gandesc abia la final ca vor fi remunerati.

Schimbam registrul, dar pastrand domeniul medical, un discurs a avut domnul Ionut Leahu, stomatolog, owner Clinicile Leahu.
Dupa anul 1989 medicii stomatologi s-au trezit fara ajutor de la stat, fara finantare. In stomatologie, asemeni oricarui   alt domeniu, de altfel, nu poti face rabat de la calitate. Atunci stomatologii au ramas in fata unui sistem oarecum problematic si au fost nevoiti sa se descurce; si aici a existat regula ca un rezident, un invatacel sa invete meserie de la un specialist.
Legat de domeniul managerial, de cum putem face o fuziune intre stat si privat, as propune ca fiecare copil spre exemplu sa aiba un voucher lunar pentru stomatologie, control si tratament, astfel, am evita problemele dentare grave, am evita situatiile in care copiii nu ajung la dentist pentru ca este scump, pentru ca parintii nu au bani.”

O idee deloc rea, care ar ajuta atat familiile defavorizate sa aiba un acces constant si sigur la sanatate.

Florentina Almajanu, director general UNSAR a continuat abordarea problemei dezvoltarii si accesului la sanatate.
„Prin simplul fapt ca Romania ofera 4% din PIB sanatatii in timp ce media europeana este de 8% ne spune cat mai avem de munca. Comparativ cu Europa, stam foarte prost la orice capitol. Este loc pentru dezvoltare, este loc pentru mai bine. Asiguratorii privati ar putea sustine sistemul de stat.” 

Dragos Atanasiu, Senior Manager, PwC Romania, a completat in incheiere:
Toate companiile care dovedesc sustenabilitate sunt susceptibile ori a fi cumparate, ori a face un parteneriat. In Romania, in ultimii ani multe companii private au crescut puternic. Acest demers al companiilor private in zona de sanatate, au fost de bun augur, lucrurile se pot rezolva in cadrul unui demers natural, prin crearea unei concurente, prin “curatenie” manageriala. Atat timp cat sectoarul privat creste, aduce concurenta catre sectorul de stat.”