ICCJ "caseaza" avocatura clandestina: Profesia de avocat nu poate fi exercitata decat de persoane care detin legal acest titlu profesional

Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis astazi un Recurs in interesul legii care declara ilegala orice activitate desfasurata de catre avocati care practica aceasta profesie fara sa fi dobandit titlul profesional in cadrul barourilor infiintate si organizate prin lege, anunta Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) intr-un comunicat de presa.

Concret, potrivit UNBR, Completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii al ICCJ s-a pronuntat intr-un dosar, statuand ca profesia de avocat nu poate fi exercitata decat de persoane care detin legal titlul profesional de avocat dobandit in cadrul barourilor infiintate si organizate prin lege cu procedura aferenta. Conform RIL-ului citat, persoanele care exercita acte specifice profesiei de avocat sub titlul de „avocat” pretins, atribuit de catre asociatii infiintate de particulari, savarsesc infractiunea de exercitare fara drept a profesiei de avocat, cu consecintele prevazute de art. 26 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea acestei profesii.

Art. 26 din Legea nr. 51/1995 precizeaza:
(1) Exercitarea oricarei activitati de asistenta juridica specifica profesiei de avocat si prevazuta la art. 3 de catre o persoana fizica sau juridica ce nu are calitatea de avocat inscris intr-un barou si pe tabloul avocatilor acelui barou constituie infractiune si se pedepseste potrivit legii penale.
(2) Instantele sunt obligate sa verifice si sa se pronunte asupra calitatii de reprezentant al unei persoane care se prezinta ca avocat, exercitand acte specifice acestei profesii si folosind insemnele profesiei de avocat.
(3) Actele specifice profesiei de avocat, efectuate in mod public de o persoana care nu a dobandit calitatea de avocat in conditiile prezentei legi, sunt nule daca s-a produs o vatamare ce nu poate fi remediata in alt mod, in afara de cazul in care modul de indeplinire a acestora a fost de natura sa produca o eroare comuna cu privire la calitatea celui care le-a savarsit.
(4) In cazurile prevazute de prezentul articol, baroul are dreptul la actiune in despagubiri impotriva persoanei fizice sau juridice care exercita fara drept profesia de avocat.
(5) Sumele obtinute cu titlu de despagubiri potrivit alin. (4) vor fi cuprinse in bugetele barourilor si vor fi folosite in mod exclusiv pentru organizarea activitatii de pregatire profesionala a avocatilor, in conditiile legii.

Redam, in cele ce urmeaza, comunicatul remis de catre UNBR cu acest prilej, semnat de presedintele Uniunii, av. dr. Gheorghe Florea.

In dosarul nr. 10/2015, Completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii al Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a pronuntat astazi, 21.09.2015, in sensul ca „Fapta unei persoane care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor entitati care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati prevazuta de art. 348 Cod penal.”

Recursul in interesul legii a fost promovat de Ministerul Public deoarece a existat o practica judiciara neunitara: intr-o orientare, instantele au considerat ca persoanele care nu fac parte din formele de organizare profesionala consacrate prin Legea nr.51/1995, republicata, si isi desfasoara activitatea in cadrul unor structuri constituite din initiativa unor persoane particulare, savarsesc infractiunea prevazuta de art.348 din Codul penal / art.281 din Codul penal anterior, privind exercitarea fara drept a unei profesii, iar alte instante au considerat ca persoanele mai sus mentionate nu pot fi trase la raspundere pentru comiterea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii sau activitati, deoarece nu sunt intrunite conditiile prevazute de art.348 din Codul penal (art.281 din Codul penal anterior).

Potrivit hotararii date de instanta suprema in solutionarea recursului in interesul legii, exercitarea profesiei de avocat in Romania se poate face numai de avocatii inscrisi in entitatile care constituie forme de organizare profesionala recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, respectiv barourile care fac parte din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, infiintata si organizata prin lege.

Insusirea temeiurilor invocate in recursul in interesul legii inlatura orice interpretare care adauga nepermis sau refuza aplicarea stricta a legii, care nu a permis niciodata infiintarea barourilor de catre particulari. Hotararea pronuntata in solutionarea recursului in interesul legii pune capat unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justitiabililor si consumatorilor de servicii juridice, care au fost indusi in eroare cu privire la dobandirea si folosirea titlului profesional de avocat in activitati care, potrivit legii, sunt rezervate persoanelor care asigura exercitarea calificata a dreptului constitutional la aparare cu garantiile pe care legea le confera celor care au dobandit, potrivit legii, calitatea de avocat.

Corpul profesional al avocatilor isi exprima convingerea ca vor fi respectate strict reglementarile legale care impun tuturor entitatilor care fac parte din sistemul judiciar obligatia de a respecta interpretarea data de Inalta Curte de Casatie si Justitie in exercitarea rolului sau prevazut de Constitutie de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor, pentru asigurarea securitatii juridice si judiciare a cetatenilor si pentru proteguirea, potrivit legii, a dobandirii si utilizarii titlului profesional de avocat.  

Presedinte al U.N.B.R.,

Av. dr. Gheorghe Florea