Impactul Brexit asupra forţei de muncă. Cererea pentru joburi în juridic se va tripla

Ca urmare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cererea pentru joburile din domeniile juridic, financiar, de cercetare şi de design din Europa Centrală şi de Est se va tripla în perioada 2015-2025, informează Bloomberg citat de Mediafax.

În contextul în care Anglia părăseşte blocul comunitar, mulţi dintre cei mai talentaţi angajaţi care migrau până acum către vest în căutare de joburi mai bine plătite, vor veni în Europa Centrală şi de Est.

Când BlackRock, cel mai mare administrator de active al lumii, a anunţat că deschide un nou birou în Budapesta în acest an, cu 500 de posturi, a fost asaltat de cereri din Londra.

„Visul lor este să se întoarcă acasă“, spune Melanie Seymour, managing director al BlackRock în Budapesta, despre est-europenii care au plecat să muncească în Londra.

Mai mult, angajatorii britanici se aşteaptă ca un sfert din cetă­ţenii din UE care lucrează pentru ei să plece în acest an către alte ţări europene. Majoritatea vor migra către ţările în care marile companii din Anglia şi-au deschis filiale. Ţara care ar urma să beneficieze cel mai mult în urma ieşirii Marii Britanii din Europa ar fi Polonia. Guvernul polonez afirmă că va atrage până la 30.000 de poziţii britanice în acest an.

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, intenţionează să-şi înjumătăţească stafful din Londra la 3.000 de poziţii şi îşi va extinde personalul din Varşovia.

JPMorgan Chase, o bancă americană și una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, intenționează să se extindă tot în Polonia.

AT&T, cea mai mare companie de telecomunicații din SUA are deja bioruri în Cehia, iar Hewlett Packard Enterprises s-a extins către România, în Cluj-Napoca.