Impozitul de 16% pe tranzactii bursiere – impact negativ asupra pietei

Impozitul de 16% pe profitul obtinut din tranzactiile de pe bursa are un impact negavtiv asupra pietei de capital din cauza ordinului de marime, a declarat pentru legalmarketing.ro Adrian Bulboaca, managing partner al casei de avocatura Bulboaca & Asociatii si coordonatorul practicii de Private Equity a firmei.

„Impozitul are un impact negativ prin natura ordinului de marime. O cota de 16% nu poate sa stimuleze piata de capital”, a declarat Adrian Bulboaca pentru legalmarketing.ro.

Cele mai afectate de nivelul cotei de impozitare de 16% sunt chiar societatile listate sau care intentioneaza sa se listeze, intrucat le este dificil sa atraga bani de la investitori in aceste conditii. De aceea, Adrian Bulboaca considera ca o cota de impozitare de numai 1% ar avea potentialul sa impulsioneze piata de capital din Romania.

Acest nivel de impozitare de 1% a profitului obtinut din tranzactiile pe bursa a mai fost in vigoare in urma cu mai multi ani.

Cota de impozitare a tranzactiilor de pe bursa a fost unul dintre subiectele aflate in centrul atentiei in ultima vreme. Guvernul a publicat in urma cu cateva zile un proiect de Ordonanta de Urgenta de Modificare a Codului Fiscal care prevedea, printre altele, retinerea unui impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzactie de pe piata de capital realizata in profit.

Ulterior, in urma criticilor la adresa acestei masuri venite din partea a numeroase voci din piata de capital, Executivul a publicat joi seara o varianta modificata a proiectului de Ordonanta de Urgenta, prin care se elimina retinerea anticipata a impozitului de 16%. Astfel, investorii vor plati, la fel ca si pana acum, impozitul de 16% la finele fiecarui an, pe diferenta dintre castigurile si pierderile inregistrate in acel an.