,,In profesia aleasa accepta totdeauna ca maine poti fi mai destept decat azi!’’ Prof. Univ. Dr. Stefan Deaconu

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Stefan DEACONU, presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Legal Marketing: Sunteti  profesor universitar, cu o cariera remarcabila, dar ati fost si consilier prezidential si consilier de stat.  In momentul de fata sunteti presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si avocat partener al unei case de avocatura. Puteti sa imi spuneti, dintre toate activitatile pe care le desfasurati care este cea care va aduce cea mare satisfactie?

Stefan Deaconu: Fiecare dintre activitatile si funcţiile pe care le-am desfasurat sau le desfasor au specificul lor si aduc satisfactie. In viata este important sa iti placa ceea ce faci pentru ca o profesiune ti-o alegi cu mintea, dar si cu sufletul.

De asemenea, as face o diferenta intre profesiune si functii. Ati enumerate aici profesia mea de avocat si de profesor la Universitate, dar si functiile de presedinte al Curtii de arbitraj si consilier prezidential. Ori, profesia este cea care ne defineste, inclusiv in obtinerea functiilor. Daca functiile vin si pleaca, in profesia pe care ne-am ales-o trebuie totdeauna sa performam invatand continuu. In profesia aleasa accept totdeauna ca maine pot fi mai destept decat azi!

Daca ar fi totusi sa fac o alegere intre profesia de avocat si cea de profesor as spune ca a doua este mai aproape de inima mea, fiind si cea pe care am ales-o imediat dupa terminarea Facultatii.

 L.M. In calitate de presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei ati luat parte de curand la intalnirea Grupului European de Arbitraj (EAG) care s-a tinut la Bucuresti. Cum a fost acest eveniment si ce decizii s-au luat?

Stefan Deaconu: Da. In data de 23 noiembrie 2015 Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost gazda întalnirii anuale a Grupului European de Arbitraj. Este a doua oara in ultimii 25 de ani cand Romania gazduieste un astfel de eveniment.

La intalnire au participat presedinti ai curtilor nationale de arbitraj comercial din state central si est europene, sub conducerea domnului Alexis Mourre, Presedintele Curtii de Arbitraj International de pe langa International Chamber of Commerce (ICC).

Anul acesta, tema reuniunii a fost modul prin care se  desemneaza arbitrii si felul in care se asigura impartialitatea si integritatea acestora. In cadrul intalnirii au fost abordate si alte subiecte de interes pentru arbitrajul romanesc, precum: integritatea si corectitudinea in procedurile arbitrale, eficienta arbitrajului, si obstacolele legislative care influentează dezvoltarea arbitrajului.

Cred ca acest eveniment a reprezentat o oportunitate extraordinara de dialog între specialistii romani din domeniul arbitrajului comercial international si membrii EAG.

 L.M. O parte din studiile si specializarile dumneavoastra au fost realizate in strainatate. Care este diferenta intre modul de predare din Occident comparativ cu cel din Romania, intre cunostiintele pe care le primesc tinerii studenti? Desigur, in domeniul stiintelor juridice.

Stefan Deaconu: Cred ca avem un invatamant juridic superior de buna calitate, iar media studentilor foarte buni de la Facultatile de drept din Romania este cam aceeasi in ultimii ani. O diferenta majora o reprezinta faptul ca a crescut mult numarul studentilor si crescand, una este sa observi un numar de 100 de studenti foarte buni intr-o masa de 300 de studenti si alta este sa ii observi pe cei 100 de studenti foarte buni intr-o masa de 1000 de studenti. Acest numar mare de studenti face ca si grupele de lucru sa aiba un numar mare de studenti astfel incat este mult mai greu pentru un profesor sa lucreze cu 30-35 de studenti fata de 15-20 cat sunt in Occident. Asadar, o prima diferenta intre scoala romaneasca si cea din Occident o reprezinta numarul mare de studenti dintr-o grupa cu care un professor trebuie sa lucreze. 

O alta diferenta este legata de faptul ca in universitatile din Occident nu ti se recomanda un singur curs pentru a invata la o materie. Si acest lucru se intampla mai ales la programele de masterat unde studentul trebuie sa aiba in vedere ca pe anumite probleme juridice exista mai multe opinii. In România, deseori studentii sunt obisnuiti, si este mult mai comod pentru ei, sa aiba un suport de curs al profesorului care le preda cursul, fara a mai consulta si alte manuale. Ori, in acest fel, ca profesor, le poti ingusta viziunea studentilor la opiniile si punctele tale de vedere.

Nu in ultimul rand as spune ca oportunitatile pe care le ofera studentilor centrele mari universitare din Occident sunt si ele mult mai diverse fata de oportunitatile oferite de centrele universitare din Romania. Ori acest lucru tine mai degraba de dezvoltarea economica, sociala si culturala a statelor occidentale si mai putin de structura sistemului de invatamant.

 L.M. Pentru un tanar care isi doreste o cariera in avocatura ce sfat aveti? 

Stefan Deaconu: As spune ca in primul rand au nevoie sa invete. Un atuu important este bagajul de cunostinte solide pe care un tanar il are la inceput de drum in  avocatura.

Apoi, au nevoie de perseverenta, ambitie si timp pe care sa il aloce profesiei, mai ales la inceput de cariera. Daca isi doresc sa aiba o cariera de succes in avocatura, acest succes va veni in timp, insa trebuie sa aiba rabdare.

In al treilea rand este nevoie de onestitate in raporturile cu clientii. Vor intalni deseori situatii in care trebuie sa fie onesti cu clientii neputandu-le promite ,,Luna de pe cer’’.

Nu in ultimul rand le-as sugera sa aiba respect fata de colegii lor avocati, judecatori, procurori sau juristi pe care o sa-i intalneasca in activitatea lor. Sa nu uite ca in munca lor sunt pusi sa faca bine societatii. Rau pot face multi. Avocatii insa trebuie sa fie manati de acest tel: sa faca bine!

 L.M. In Parlamentul Romaniei sunt foarte multi juristi. Cum credeti ca se imbina politica si avocatura? Reprezinta un atuu pentru un politician faptul ca este de profesie jurist?

Stefan Deaconu: Nicio profesie nu cred ca reprezinta un atuu pentru un om politic. De aceea, consider ca nu ar trebui amestecate profesia de baza a unei persoane cu optiunile politice ale sale. Cunostintele juridice te pot ajuta in intelegerea mult mai bine si mai rapid a procedurilor parlamentare, dar a fi om politic cred ca inseamna mult mai mult decat niste cunostinte juridice. Un om politic are nevoie de charisma, are nevoie sa inteleaga oamenii si nevoile lor, trebuie sa comunice eficient si sa-si asume un rol de leadership in societate.

Stefan Deaconu este  profesor universitar doctor si membru in Consiliul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Este presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si avocat in cadrul Baroului Bucuresti. Are, de asemenea, o solida experienta in sectorul public activand ca Director in Senatul Romaniei (2004-2005) si consilier presidential pe probleme juridice, sef al Departamentului Constitutional Legislativ al Administratiei Prezidentiale (2005-2012).

ecaterina.virgolici@lhm.ro