Inca un tortionar, la un pas de condamnare

Ion Ficior, fostul comandant al Penitenciarului Periprava, a ajuns joi la Curtea de Apel Bucuresti, unde este judecat de crime impotriva umanitatii, dosarul cauzei fiind aproape de final.

Instanta a audiat inca trei martori, urmand sa decida daca va acorda un nou termen de judecata sau daca va ramane in pronuntare.

Mirel Stanescu, fost detinut al penitenciarului Periprava, incarcerat pentru reeducare, le-a povestit judecatorilor despre conditiile din penitenciar: “Ne-au cazat intr-o baraca de stuf. Ne-a spus Ion Ficior ca partidul ne da sansa sa ne reabilitam prin munca. Am facut munci agricole, se taia stuf, se cultiva porumb care trebuia curatat. Trebuia sa mergem in ritm sustinut. Se muncea 12 ore, mancarea era foarte proasta, foarte slaba. Mai mancam porumb crud, desi era interzis. Uneori am mancat si serpi de apa. Hrana era zeama de arpacas, uneori cartofi, uneori cateva boabe de fasole. Dimineata primeam o apa colorata. Beam apa din Dunare, ne-am imbolnavit de dizenterie. Au fost mari umilinte, daca ramanea un fir netaiat de stuf pe randul tau, te pedepseau. Am fost lovit cu un baston in spate si apoi m-au obligat sa-l rup cu dintii. Cat am stat acolo nu am facut niciodata baie. Toate s-au intamplat sub conducerea lui Ion Ficior. Pe mine m-a marcat umilinta traita acolo: ca nu ne puteam spala, WC era in aer liber, bataile. Pana si militarii in termen care ne pazeau erau invatati sa ne urasca”.

Ficior a fost trimis in judecata in august 2014 de Parchetul General pentru infractiuni contra umanitatii, in urma sesizarii si documentarii realizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICMER).

Potrivit rechizitoriului, el este acuzat ca intre 1958 si 1963, cat a condus colonia de munca de la Periprava, a introdus si determinat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politic. In perioada in care s-a aflat la conducerea penitenciarului au murit 103 detinuti, contrarevolutionari, “dusmani ai poporului”. El a ramas in memoria detinutilor ca un individ de o cruzime si de o ferocitate extreme. Obisnuia sa sara cu calul peste trupurile detinutilor iar pedepsele aplicate detinutilor politic faceau obiectul unui intreg spectacol. Isi stabilise si o norma de decese: cate doi-trei in fiecare noapte, tinuti pe puntea bacului pana cand numarul lor se ridica la cinci-sase. Dupa ce-si indeplinea sinistra “norma” dadea ordin sa fie ingropati in gropi comune.

Ficior, de 88 de ani, risca o pedeapsa identica cu cea primita recent de Visinescu: 20 de ani de detentie. In sala de judecata au fost mai multi fosti detinuti politic si urmasi ai acestora. Ficior este considerat unul dintre cei mai rai tortionari pe care i-a avut perioada comunista.

dora.vulcan@lhm.ro