Întâlnire Baroul București-Ministerul Public

Avocații din Baroul București sunt informați că,  la solicitarea Baroului București, în data de 15.05.2019 a avut loc o întâlnire la sediul Parchetului General, între reprezentanții Baroului București și conducerea Ministerului Public, pentru clarificarea condițiilor în care se va efectua plata serviciilor de asistență avocațială prestate în faza de cercetare penală.

Baroul București a fost reprezentat de Ion Dragne, Decan, consilier Mihail Ciobanu-coordonatorul Serviciului de Asistență Judiciară și consilier Flavia Teodosiu, membră a consiliului.

Ministerul Public a fost reprezentat de o echipă condusă de domnul Procuror General al României, Bogdan Licu.

Discuțiile au avut în vedere împrejurarea că, urmare a intrării în vigoare a Protocolului încheiat în 14.02.2019 între Ministerul Justiției, Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Națională a Barourilor din România privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și/sau reprezentare ori de asistență extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală, prestațiile avocațiale sunt achitate de către instanțele judecătorești pentru serviciile de asistență judiciară efectuate în faza judecății și respectiv de către  Ministerul Public sau organele din compunerea Ministerului Public pentru serviciile avocațiale prestate de avocați în faza urmăririi penale, întrucât, Ministerul Public nu dispune de un buget propriu, acesta fiind constituit la nivelul unităților din sistemul său, respectiv, parchete și structuri.

În cursul întâlnirii, doamna procuror Tamara Manea și domnul consilier Mihail Ciobanu au informat despre existența unei analize în legătură cu necesitatea clarificării condițiilor de plată a onorariilor pentru asistența judiciară din oficiu a cărei finalitate vizează inclusiv, necesitatea încheierii unui act adițional între părțile semnatare.

În raport de această informare, reprezentanții Baroului București au precizat că se impune, ca în raporturile cu Baroul București și respectiv cu toate barourile din România, să se identifice, întocmai ca în relația cu instanțele, o unitate de parchet corespondentă, care să asigure plata prestațiilor avocațiale indiferent de unitatea la care aceasta s-a realizat.

S-a propus în acest sens, ca pentru serviciile de asistență judiciară prestate în faza de urmărire penală, decontarea să se realizeze de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, corespunzător, de parchetele pe lângă fiecare instanță din celelalte județe.

S-a evocat, de asemenea, necesitatea consultării Curții de Conturi pentru obținerea unui punct de vedere asupra compatibilității acestei soluții cu legislația aplicabilă în materia finanțelor publice .

Baroul București a informat participanții la întâlnire că, până la identificarea unei soluții care să asigure rapida decontare a prestației avocațiale, încorporată inclusiv într-un act adițional la Protocolul încheiat în 14.02.2019, va înainta documentația justificativă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în conformitate cu dispozițiile art.9 din Protocol.

Părțile au convenit ca într-o perioadă cât mai scurtă să organizeze consultații cu Ministerul Justiției și Ministerul  Public pentru asigurarea executării eficiente a obligațiilor asumate prin documentul tripartit.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanții Baroului București au apreciat deschiderea manifestată de conducerea Ministerului Public, prin stabilirea unei întâlniri în termen scurt și prin găsirea unei soluții la problemele întâmpinate de implementarea Protocolului.

Delegația Ministerului Public a apreciat importanța activității avocaților în cursul procedurilor penale și a remunerării echitabile a activității avocaților în aceste proceduri.

Ambele părți și-au manifestat dorința de cooperare, în limitele legii și pentru realizarea funcțiilor pe care le au în statul de drept.