Inteligența artificială, provocarea avocaților de astăzi!

Ceea ce în urmă cu câțiva ani era doar o ipoteză, astăzi devine realitate. Într-un articol publicat anul trecut de Legal Marketing se trata problema înlocuirii avocaților de către roboți, într-un articol intitulat Disputa pe care avocații nu o mai pot caștiga”. Atunci se preciza că nu doar avocații vor fi afectați de apariția roboților, ci și multe alte profesii.  

După ce anul trecut primul robot-avocat și-a găsit un loc de muncă, o nouă teorie dă toate calculele peste cap. Se pare că până în 2030, jumătate dintre avocați vor fi înlocuiți de roboți, se arată într-o lucrare franceză scrisă de Charles-Edouard Bouée în colaborare cu François Roche.

Autorii explică cum în doar câțiva ani, roboții vor lua locul avocaților, în contextul în care s-a ajuns la performanța replicării sinapselor neuronale. Cu alte cuvinte, roboților le-ar putea fi transferată inteligența omenească.

Cele mai dezvoltate maşini au echivalentul a peste un miliard de sinapse, iar în prezent sistemele de inteligenţă artificială sunt capabile să preia coduri de la anumite programe pentru a rezolva probleme de bază, informează descopera.ro.

De exemplu, robotul Ross, care anul trecut a fost angajat de prestigiosul cabinet de avocatură BakerHostetler, este capabil să citească şi să înţeleagă limbajul, ipotezele şi postulatele. Ross învaţă şi din propriile experienţe: cu cât interacționează mai mult cu oamenii, cu atât capătă o mai mare viteză de prelucrare a datelor şi aprofundează cunoştinţele, se arată pe life.ro. Avocatura s-a confruntat deja cu inovațiile tehnologice, prin intermediul robotului Ross, dar nu este singura profesie de acest gen.

Dacă roboții-polițiști erau pană acum doar niște personaje de tip science-fiction, astăzi sunt aproape de a deveni realitate. Acest fenomen se petrece în Dubai, acolo unde roboții-polițiști vor patrula pe străzi începând din luna mai a anului 2017,  informează descoperă.ro.

Oamenii le vor putea raporta eventualele nereguli, folosindu-se de touchscreen-ul de pe pietul lor. Acesta va fi primul model de robot polițist multilingv. Robotul poate saluta, poate da mâna și poate fi folosit inclusiv pentru plata amenzilor de trafic.

Poliţia din Dubai vrea ca până în 2030,  25% din cadrele sale să fie roboţi, iar până atunci îşi propune să aibă primul post de poliţie inteligent care nu va avea nevoie de angajaţi oameni.

Problema care a fost ridicată anul trecut în articolul nostru rămâne aceeași, mulți dintre noi reflectând deja asupra ei. Cum se vor schimba aceste profesii de care depinde siguranța oamenilor? Cum se vor comporta, de pildă, roboții-avocați sau roboții-polițiști și cât de bine va putea oamenirea să controleze aceste mașinării?

Filmele și cărțile de tip science-fiction devin realitate, iar deznodomântul îl vom afla probabil numai după ce vom da mâna cu roboții care, teoretic, ar trebui să fie soluția tuturor problemelor noatre.