INTERVIU Cristina Grecea, Notar Public: „Sunt un notar tânăr și în același timp un notar Altfel”

Până la a continua incursiunea în viaţa profesională, devoalați-ne puţin despre cine este Cristina Grecea în plan personal.
Care a fost drumul Dumneavoastră în viaţă, printre pasiunea pentru Drept, Politică, implicare socială?

Vă rog să-mi permiteţi ca, înainte de a răspunde la această primă întrebare, să vă mulţumesc pentru ocazia pe care mi-aţi acordat-o, de a mă adresa distinşilor dumneavoastră cititori.

Cristina Grecea este azi o femeie împlinită care deşi a fost un copil răsfățat de dragostea părinților a decis să plece de acasă şi să ia viaţa în piept din primul an de facultate, la 18 ani.
Motivul a fost unul simplu: dorinţa de independenţă.
Îmi lipsea libertatea de a face orice, oricând şi-mi doream să fiu independentă ca să pot să-mi construiesc propriul drum. A fost greu dar frumos, am învăţat multe lucruri şi întotdeauna pasiunea a fost ingredientul de bază. Am învăţat cu pasiune, iubesc cu pasiune, muncesc cu pasiune, mereu pasiune şi dragoste de oameni, dragoste de cunoaştere.

În dicţionarul meu, cuvântul “imposibil” nu există” – (Napoleon Bonaparte) este laitmotivul cu care am reuşit să evoluez şi să realizez tot ceea ce mi-am propus până acum.

Am intrat în politică cu convingerea că pot să schimb ceva în bine pentru viitorul copiilor noştri şi în cei zece ani de activitate am trecut prin toate fazele, de la agonie la extaz şi invers. Am învăţat că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii şi am înţeles că familia este singura care te susţine necondiţionat. În prezent, am doi copii, dar în viitorul apropiat, îmi doresc să-mi măresc familia, cu cel puţin încă un copil.

Care a fost motivul pentru care aţi ales o carieră de notar ?

Din adolescenţă am visat să urmez Facultatea de Drept şi până la urmă, am reuşit să-mi împlinesc visul!
În familia mea orientarea a fost “inginerească” pentru că majoritatea au fost absolvenţi de Politehnică şi evident că au reuşit, în prima fază, să mă influenţeze în acest sens.
Dovadă este faptul că am absolvit prima facultate la Universitatea Politehică din Bucureşti – specializarea Inginerie Economică.
A fost o chestiune de onoare faţă de familia mea dar mă bucur pentru că experienţa inginerească m-a format şi a fost de un real folos în momentul în care am început studiile la Drept, revenind astfel la prima mea dragoste!
Sentimentul că poţi să fii prezent şi util în momentele cheie pe care le au oamenii din comunitate, clienţii, în cele mai importante momente ale vieţii lor, de la o simplă declaraţie sau procură, transferul patrimoniului familial între generaţii prin succesiune, achiziţionarea primului imobil şi până la cele mai sofisticate contracte, este un sentiment pe care nu-l pot compara cu nimic, este un amestec de emoţie, bucurie, împlinire şi mândrie.
Misiunea fundamentală a activităţii notariale este fascinantă! Cred însă că trebuie să ai în primul rând chemare pentru această profesie nobilă. Eu personal mă consider norocoasă pentru că am reuşit să devin notar! Sunt un notar tânăr şi în acelaşi timp un notar Altfel!
Sunt un notar modern, cu o viziune complexă, de ansamblu, multă experienţă în sistemul public şi privat, am o bază solidă care s-a format cu mult înainte să devin notar. Cred că pot să înţeleg şi să intuiesc foarte bine nevoile celor care apelează la serviciile mele găsind cele mai bune soluţii legale care să răspundă nevoilor lor.

Dacă ar fi să enumeraţi trei particularităţi ale acestei profesii care ar fi acestea?

Profesia de notar este nobilă, dedicată omului.
Cea mai importantă particularitate este Pasiunea pentru valorile constitutive ale profesiei, împreună cu Responsabilitatea şi o doză infinită de Altruism!

Cum a arătat anul 2018 pentru cabinetul pe care îl coordonaţi?

Am încercat să creez la birou o atmosferă caldă de lucru şi să definesc cât mai clar atribuţiile fiecărui membru al echipei, fiind o echipă nouă, în curs de perfecţionare. Activitatea în 2018 a fost interesantă, cu diverse provocări dar în final cu clienţi mulţumiţi!

Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi în desfăşurarea activităţii?

În principal, modificările legislative frecvente.
În altă ordine de idei, în fiecare zi, între mine şi clienţii mei are loc un transfer de energie pozitivă care uneori “îţi dă aripi“ exact ca în acea reclamă la care v-aţi dus cu gândul pentru o clipă şi alteori te vampirizează, te stoarce de energie efectiv.
Secretul este să poţi să-ţi păstrezi calmul şi echilibrul şi, în acelaşi timp, să găseşti cele mai bune soluţii legale pentru fiecare client în parte.

Ce ar mai trebui îmbunătăţit în legislaţie în privinţa profesiei de notar?

Uniunea Naţională a Notarilor Publici are ca obiectiv permanent observarea compatibilităţii regulilor de exercitare a profesiei cu legislaţia naţională, cu Regulamentele Uniunii Europene dar şi cu cerinţele societăţii.
Este un proces complex de colectare continuă de informaţii în principal de la noi notarii şi de la beneficiarii procedurilor notariale, pe de o parte, cât şi de la instituţii ale Statului, pe de altă parte.
Numai în urma unei analize aprofundate pot fi identificate acele soluţii juridice de optimizare a activităţii pe care o desfăşuram. În acest scop, Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici a desemnat o comisie care să centralizeze şi să analizeze un număr important de propuneri de modificare şi de completare a Regulamentului de punere în aplicare a Legii nr.36/1995, care a fost adoptat prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr.2.333/C/2013.

Cum este privită profesia de notar în România?

Trebuie să recunoaştem, fără falsă modestie, că juriştii, indiferent că vorbim despre judecători, procurori, notari, avocaţi, profesori sau alţi profesionişti ai dreptului, au constituit dintotdeauna elita societăţii, un sistem de referinţă la care s-au raportat toţi ceilalţi membri ai acesteia.

Ce sfaturi le-aţi oferi celor care vizează o carieră notarială?

Un notar bun trebuie să aibă foarte multe abilităţi, nu este suficient să cunoască doar prevederile legale, are nevoie de viziune, intuiţie, imaginaţie, calm, diplomaţie, trebuie să pună pasiune în tot ceea ce face, să dea dovadă de alturism, de disponibilitate, să poată să facă conexiuni şi să înţeleagă nevoile clientului care de multe ori nu ştie să se exprime juridic. Este o artă să găseşti cele mai bune soluţii legale ca să îndeplineşti dorinţele şi nevoile clientului.
Munca de notar este o muncă pentru om, comparabilă cu cea a unui medic sau a unui preot – pentru liniştea şi siguranţa lui atunci când intră în raporturile juridice cele mai importante şi cele mai complexe din viaţa sa.

Cum se împacă tehnologia cu meseria de notar?

Notarul are vocaţia “primului pas”.
Trecerea la maşina de scris după ce generaţii întregi au scris cu peniţa, saltul de la maşina de scris la computerul atât de banal azi, curajul de a face primul pas în informatizarea activităţii notariale fără a diminua rolul decizional al notarului fac parte dintr-un lung şi neîncheiat şir de provocări şi de primi paşi.
Aşadar explorăm oportunităţile cu energia notarului modern dar cu respect pentru tradiţia notarială şi cu responsabilitate faţă de clienţii noştrii.
Tehnologia este acum prezentă în toate domeniile de activitate aşa că şi activitatea notarială beneficiază cu succes de avantajele tehnologiei.
Avem deja un sistem informatic integrat care cuprinde registre de importanță naţională în care notarii pot verifica o mulţime de elemente indispensabile la încheierea unui act (de la identitatea persoanei, la revocarea unei procuri, de la existenţa unui testament, a unei donaţii, până la a şti dacă o succesiune a fost sau nu deschisă). Centrul de date pe care îl avem şi pe care-l utilizăm în sistem portal pe bază de identificare cu semnătură digitală se număra între cele mai importante şi performanţe din România. A fost declarant prin lege ca fiind de interes public şi este o investiţie exclusivă a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici şi a Camerelor în folosul activităţii notarilor publici şi al siguranţei juridice a cetăţenilor.

Credeţi într-o unificare a profesiilor avocat-notar?

Atât profesia de notar, cât şi cea de avocat sunt profesii juridice cu misiuni foarte importante de interes public. Însă esenţa lor este fundamental diferită.
Notarii au funcţia de a preveni conflictele dintre părţi prin exercitarea unui control de legalitate de interes public asupra voinţei creatoare de drept şi prin emiterea de acte autentice de autoritate publică.
Dacă notarul intervine în amonte, ex-ante, pentru evitarea conflictelor, avocatul are mai degrabă un rol de asistenta şi consiliere ex-post, odată ce conflictul este declanşat.
Ca o scurtă concluzie, notarii şi avocaţii suntem membrii familiei juridice, familie în care ne respectăm, uneori colaborăm, ne tolerăm dar nu prea ne iubim!

Ce v-aţi propus să realizaţi în acest an?

Am început un proiect nou pe care-l voi derula până la sfârşitul anului viitor. Îmi doresc să am timpul necesar să aprofundez practicile europene în materia insolventei persoanei fizice şi să particip la o serie de conferinţe, dezbateri, stagii de perfecţionare pe această temă.