Interviu cu avocatul Cristian Costea: Cum iti pastrezi, din punct de vedere legal, viciul de a paria online

Oficiul National al Jocurilor de Noroc a anunat ca un numar de aproximativ 25 de case de pariuri online (printre care se regasesc si celebrele bwin sau bet-at-home) funtioneaza ilegal. In acelasi timp, pariorii care au conturi, au jucat si vor juca online de pe site-urile caselor de pariuri incriminate vor fi amendati. In acest context, o adevarata isterie a cuprins gazetarii, in special cei din domeniul sportiv cu interese de publicitate in zona pariurilor sportive. Panica s-a instalat printre pariori care sustin ca nu stiau ca sunt pasibili de amenda. Ei acuza autoritatile ca nu i-au informat ca pariaza pe site-uri declarate ilegale. Pasibili de amenda sunt peste 50.000 de jucatori din Romania.

In acest context, l-am intrebat pe Cristian Costea (foto articol), Partner in cadrul casei de avocatura “Costea, Marian and Associates”, despre bazele legale ale acestui demers al autoritatilor, riscurile reale pe care si le asuma pariorii, care este practica occidentala in acest tip de speta juridica si cum poate statul roman constrange casele de pariuri online sa se autorizeze.

Legal Marketing: Cum a fost posibila trecerea in ilegalitate a unor siteuri de pariuri? Si cum poate statul roman amenda pariorii online?

Avocat Cristian Costea: Cadrul legal general in domeniu, respectiv Ordonanta de Urgenta 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, contine prevederi exprese care califica participarea persoanelor fizice de pe teritoriul Romaniei la activitati de jocuri de noroc la distanta care nu sunt autorizate de Oficiul National al Jocurilor de Noroc ca fiind contraventie, sanctiunea aplicabila fiind amenda de la 5,000 lei la 10,000 lei. Interesant, este ca pana de curand, respectiv sfarsitul anul 2014, aceeasi fapta era considerata ca fiind infractiune, sanctiunea ce putea fi aplicata jucatorilor putand fi chiar inchisoarea pana la 2 ani asa ca  putem vorbi de o relaxare a incriminarii acestei fapte.

Aceasta masura nu trebuie sa fie privita insa la nivel singular si foarte probabil ca ea se incadreaza intr-un pachet de masuri, parte a unei strategii guvernamentale, menite sa descurajeze si sa stopeze activitatile ilegale, in conditiile in care, incepand cu luna iulie 2015, avem operatori de jocuri de noroc la distanta care au obtinut dreptul legal de a organiza astfel de jocuri pe teritoriul national. Atata timp cat in Romania exista un mediu reglementat, in care isi desfasoara activitatea in mod legal operatori ce platesc taxe si impozite statului roman in schimbul dreptului de a desfasuara respectiva activitate, este de datoria statului sa asigure stabilitatea acestui mediu prin stoparea oricaror activitati similare ilegale care fac concurenta neloiala activitatilor licentiate/ autorizate. Dar sunt, oare, aceste sanctiuni indreptate impotriva jucatorilor intr-adevar necesare si justificate si nu s-ar putea, oare, ca aplicand doar masuri de sanctionare a operatorilor nelicentiati cumulate cu masuri de blocare a accesului la site-urile ilegale sa fie mai eficiente?

Exista tot mai multe critici din partea jucatorilor cat si a unor organisme non-guvernamentale, critici care foarte probabil se vor inmulti in conditiile in care ONJN va continua sa aplice amenzi jucatorilor. Cu siguranta ca dezbaterile vor continua, insa pana una-alta, masurile de sanctionare a jucatorilor sunt conforme cu dispozitiile legale in vigoare.

Legal MarketingCum credeti ca se poate reglementa piata pariurilor online estimata la milioane de euro? Este eficienta actuala legislatie?

Avocat Cristian Costea: Domeniul jocurilor de noroc online este unul foarte dinamic, in care inovatiile si evolutiile tehnologiei moderne au un rol determinant, schimbari care cer actualizarea si alinierea continua a legislatiei primare si a regulamentelor secundare la realitățile din piata. Procesul de reglementare al jocurilor de noroc online a inceput in 2010, cand posibilitatea de a organiza jocuri de online au fost prevazuta la nivel de lege, insa in perioada 2010-2015 nici o licenta/ autorizatie nu a fost acordata.

Romania s-a raliat si a urmat trendul de reglementare european, dar se poate spune ca nu exista un model perfect/ ideal de reglementare. Cert este ca exista un set de reguli/ principii universale valabil care se regasesc in majoritatea legislatiilor nationale care reglementeaza jocurile online. Toate aceste reguli si principii universal recunoscute se regasesc in prezent si in legislatia nationala, pe langa acestea, legiuitorul roman alegand sa se inspire pentru reglementarea anumitor aspecte specifice din legile altor state, care si-au dovedit in timp eficienta. Provocarea principala careia ONJN si legiuitorul roman, va trebui sa-i faca fata in viitor va fi aceea de a imbunatati/ perfectiona continuu cadrul legal, astfel incat acesta sa raspunda cat mai bine situatiilor intalnite in practica, dar si evolutiei solutiilor tehnice utilizate nu numai de operatorii licentiati, cat si de cei nelicentiati.

De altfel, chiar in perioada imediat urmatoare este asteptata adoptarea normelor metodologice de aplicare ale OUG 77/2009, astfel cum aceasta a fost modificata si completata prin OUG nr. 92/2014 si Legea 124/2015, act normativ care ar trebui sa contina, printre altele criterii si cerinte tehnice pentru echipamentele/ platformele operatorilor licentiati, care ar trebui sa fie nu numai actuale, dar si justificate, ceea ce presupune in prealabil cunoasterea in detaliu a modului in care se desfasoara in practica activitatea de organizare a jocurilor de noroc online dar si a problemelor/ riscurilor specifice.

Un astfel de demers nu va fi putea fi insa realizat cu succes decat in cazul in care intre autoritatea de monitorizare si control a activitatii si operatorii licentiati in Romania, sau cei care doresc sa obtina licenta exista un dialog continuu, real si constructiv care sa conduca la stabilirea si implementarea unor proceduri si mecanisme care sa reglementeze cat mai eficient jocurile online.

Legal MarketingPoate statul roman actiona in judecata aceste companii, daca ele continua sa refuze sa se autorizeze?

Avocat Cristian Costea: Potrivit art. 23 din OUG 77/2009, actualizata, desfasurarea fara licenta sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. Coroborand acest text cu prevederile art. 30 (1) si (2) din acelasi act normativ, care reglementeaza sanctiunile aplicabile persoanelor juridice, rezulta ca societatile in cauza sunt pasibile de aplicarea unei amenzi penale cuprinse intre 10.000 lei si 100.000 lei,  dublata de confiscarea speciala a veniturilor rezultate din fapta incriminata. Principiul teritorialitatii legii penale, statuat de art. 8 Cod penal – potrivit cu care legea romana este aplicabila infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei – permite in principiu ONJN sa obtina, independent de nationalitatea societatii in cauza, o hotarare penala pronuntata de instanta competenta din Romania, prin care sa fie aplicata amenda prevazuta de art. 30 din OUG 77/2009 si tototodata sa se dispuna confiscarea veniturilor obtinute din activitatea de organizare si desfasurare a jocurilor de noroc fara licenta.

Insa, o hotarare judecatoreasca pronuntata de o instanta din Romania nu va produce efecte in statul in care societatea straina isi are sediul decat in masura in care autoritatile romane (ONJN) solicita si obtin recunoasterea respectivei hotarari in conformitate cu dispozitiie dreptului international privat. O precizare se impune: trebuie facuta distinctia intre institutia recunoasterii hotararii  si institutia executarii aceleiasi hotarari. Recunoasterea, operatiune ce presupune constatarea existentei si acceptarea de catre un stat tert a efectelor unei hotarari straine, reprezinta o conditie prealabila si obligatorie pentru executarea unei hotarari straine. Ca regula generala, in cadrul procedurii de recunoastere a unei hotarari straine, instantele din statul pe a carui teritoriu se solicita recunoasterea nu pot examina pe fond hotararea straina şi nici nu pot proceda la modificarea acesteia. Cu alte cuvinte, obtinerea unei hotarari penale impotriva unor societati ce isi au sediul in afara Romaniei nu implica in mod necesar o posibilitate efectiva de punere in executare din partea autoritatilor romane.

Referitor la inchiderea accesului la site-urile operate de organizatorii de jocuri de noroc nelicentiati, aceasta modalitate reprezinta poate cea mai eficienta parghie aflata la indemana statului de a stopa si descuraja aceste activitati ilicite, cu atat mai mult cu cat asa cum am vazut mai sus un demers de tragere a raspundere a acestor operatori presupune proceduri si formalitati greoaie si care nu garanteaza pana la urma atingerea scopului. Blocarea accesului la site-urile ilegale nu este o inovatie a legiuitorului roman, ea fiind uzitata cu precadere in majoritatea statelor europene care au reglementat acest fenomen. Exista numeroase puncte de vedere contrare cum ca o astfel de masura incalca mai multe drepturi si libertati individuale, insa nu mai putin adevarat este si faptul ca statul trebuie sa dispuna si sa puna in aplicare masuri eficiente de combatare a unor activitati ilegale care pun in pericol interesul general.

Federatia de Fotbal: masura nu are legatura cu mafia pariurilor

Costin Negraru, managerul Departamentului de Integritate din cadrul Federației Române de Fotbal, ne-a precizat ca masura luata de autoritati nu are legatura cu mafia pariurilor si nici nu este o masura de control al acestui flagel.

54.000 de pariori sunt eligibili de a fi amendati de catre autoritati. O parte dintre ei au primit citatii.

800.000 de euro este suma medie prognozata ca se pariaza zilnic in Romania doar la casele de pariuri online.

Lista caselor de pariuri interzise jucatorilor romani:

10bet.com
123vegaswin.com
12bet.com
1bet.com
1bet2bet.com
1xbet.com
21nova.com
24hbet.com
7epta7.com
7red.com
aladdinsgoldcasino.com
alljackpotscasino.com
allstarslots.com
aztecrichescasino.eu
baroneycasino.com
bet1128.com
bet-at-home.com
betclic.com
betcris.com
betfair.com.au
betfred.com
betgoldcasino.com
betgun.com
betin.com
betonline.ag
betplay.com
betredkings.com
betsafe.com
betsson.com
betvictor.com
bingo.se
blackjackballroom.eu
bodog.eu
boylesports.com
buzzluck.com
bwin.com
captaincookscasino.eu
carbonpoker.ag
casino.com
casino-atlanta.com
casino-classic.eu
casinocruise.com
casinodelrio.com
casinoking.com
casinokingdom.eu
casinoshare.eu
casinotropez.com
casino-x.com
challengecasino.com
cherrycasino.com
club777.com
clubgoldcasino.com
clubgoldcasino.net
clubworldcasinos.com
colosseumcasino.com
crazyvegas.com
dobet.com
doxxbet.com
energycasino.com
eucasino.com
eurocasinobet.com
europacasino.com
euroslots.com
everestcasino.com
everestpoker.com
expekt.com
favbet.com
fortunebeach.com
futuriticasino.com
futuriticasino.in
goldenreefcasino.com
goldentigercasino.com
grandhotelcasino.com
grandmondial.eu
greendollarpokercasino.com
highnooncasino.com
imperialcasino.com
intertops.eu
intragame.com
islandcasino.com
jackpotcitycasino.com
jetbull.com
ladbrokes.com
lasvegasusa.eu
lolita-casino.com
lsbet.com
luckyemperorcasino.com
luckylivecasino.com
mandarinpalace.com
mansioncasino.com
maplecasino.ca
marathonbet.com
maxcasino.com
maxiplay.com
mb24.com
mybet.com
nostalgiacasino.com
omnicasino.com
ovocasino.com
pacificpoker.com
paddypower.com
pampercasino.com
parisvegascasino.com
partycasino.com
partypoker.com
phoeniciancasino.eu
pinnaclesports.com
pkr.com
planetofbets.com
platinumplaycasino.com
playbet.com
playmillion.com
pokerheaven.com
primecasino.com
quasargaming.com
queenvegas.com
redkings.com
royalpanda.com
royalvegascasino.com
sbobet.com
scasino.com
silversandscasino.com
simbagames.com
slotastic.com
slotland.eu
slotsplus.eu
sportbet.com
sportsbook.ag
stanjames.com
strikeitluckycasino.com
sunpalacecasino.eu
titanbet.com
titancasino.com
titanpoker.com
totowinbet.com
ukcasinoclub.eu
vegascasinoonline.eu
vegascountrycasino.com
vegasjokercasino.com
vegasslotcasino.com
villento.com
virtualcitycasino.eu
williamhill.com
williamhillcasino.com
winadaycasino.eu
yukongoldcasino.eu
zodiaccasino.com

petre.badica@lhm.ro

NNDKP