Interviu cu Emilian Radu, presedintele Uniunii Profesiilor Liberale din Romania: “Nu avem un sector foarte bine reglementat si care sa nu lase loc de discutii”

In cadrul evenimentului  Ziua Profesiilor Liberale, Emilian Radu, presedintele Uniunii a tinut un discurs si a fost moderatorul unei dezbaterii cu tema: reglementare versus dereglementare. Cu acest prilej, alti 17 reprezentati ai unor organizatii si institutii de profil au tinut discursuri pe marginea acestui subiect. 

Cu ocazia evenimentului, presedintele Profesiilor Liberale a raspuns intrebarilor adresate de Legal Marketing:

LM: Cum stim ca o profesie este reglementata foarte bine, din punct de vedere profesional? Care sunt principalele indicii?

Emilian Radu: “Sunt elemente care se delimiteaza si care  se vad foarte repede.  Independenta, responsabilitatea personala, caracterul intelectual sau etic si respectarea unor principii morale  care tin de  deontologie profesionala, in mod special. Calitatea serviciilor profesionale reglementate sunt definite prin detalii precum calitatea fata de preturi, existenta asimetriei informatiei intre profesionist si client, prezenta externalitatilor pozitive, interesul fata de imaginea creata, interesul sporit”.

LM: Ati vorbit despre  calitate in domeniul juridic. O intalniti pe cat de des va doriti?

Emilian Radu: Calitatea este esentiala in orice domeniu. Aici vorbim de pregatire profesionala, cursuri, scoli, diplome, standardele specific activitatii prestate si faptul ca la baza se afla tot profesionisti. Important mai este ca aceste studii sau cursuri sa aiba drept consecinta relevanta si ajutor in Romania. Cadrul European actual asigura aceasta mobilitate. Per ansamblu ideea este simpla, te raportezi la un  cod etic, ai pregatire profesionala, ai aderat la un sistem. Suntem deficitari la capitolul solidaritate. Acest aspect mi se pare prezent indiferent ca vorbim de mediul de sanatate, economic sau business.

LM: Ce riscam prin  faptul ca o serie de sectoare ale profesiilor liberale nu sunt reglementate?

Riscam debusolare, aparitia a prea multe informatii care nu sunt bine stapanite si instalarea unui sentiment de “haos”printre profesionisti. Problemele au ca radacina faptul ca  nu exista o balanta intre studii, onorarii, forme de exercitare impuse in Romania, corectitudine si de aici apar problemele. Nu avem un sector care sa fie foarte bine stabilit sau foarte bine delimitat si fara a lasa loc de discutii.”

ecaterina.virgolici@lhm.ro