Interviu Traian Sorin HALALAI, Preşedinte Banca de Export Import a României EximBank S.A.

Sub conducerea lui Traian Halalai, Banca de Export Import a României şi-a diversificat considerabil aria de acţiune, vizând acum întregul mediu de businss, de la marile companii, cu tranzacţii internaţionale, la IMM-uri şi societăţi care se adresează numai pieţei interne. „Această bancă are un potenţial extraordinar, îşi permite să fie deschisă pentru orice tip de afacere”, o spune cu mândrie şi convingere preşedintele Traian Sorin Halalai, într-un interviu complet despre orizonturile de dezvoltare ale EximBank şi despre factorii care au contribuit şi susţin în continuare ambiţioase proiecte pe care le are.

EximBank este cunoscut ca partenerul inteprinzătorilor. În acest termen se pune accent mai ales pe mediul corporate, sau se referă şi la micii inteprizători?

Mă bucur că îmi puneți această întrebare care îmi permite să fac o serie de precizări legate de activitatea noastră. Știm că o parte a mediului de afaceri încă mai percepe EximBank ca pe o bancă dedicată exclusiv exportatorilor – este adevărat că și numele este un factor de propagare a acestei percepții, însă este important ca oamenii din business să rețină că acest lucru nu mai este o realitate. În urma reajustărilor direcţiilor de acţiune, realizate în timp pentru adaptarea la evoluţiile economice, creşterea adresabilităţii și a eficienţei, EximBank este astăzi o instituție financiară cu un portofoliu ce poate fi accesat de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne. Suntem așadar o bancă deschisă oricărui tip de afacere, singurul factor delimitator în analiza solicitărilor fiind viabilitatea proiectelor.

Care sunt priorităţile strategice ale EximBank pentru perioada următoare?

Preocuparea noastră rămâne construirea unei relații solide cu mediul de afaceri care să ne consolideze statutul de partener financiar preferat de mediul de afaceri și astfel să putem continua trendul crescător accelerat pe care banca l-a urmat în ultimii ani. Ne propunem așadar o dinamizare consistentă a activității și vom rămâne concentrați pe susţinerea şi promovarea exporturilor și a investițiilor româneşti în străinătate, pe susținerea cu resurse financiare a proiectelor cu impact semnificativ la nivel local și regional, dar și pe sprijinirea planurilor de dezvoltare şi creştere a competitivităţii IMM-urilor. Avem deci conturate liniile majore de acțiune, însă, ca orice strategie, și a noastră ar putea suferi modificări, în funcție și de coordonatele și obiectivele macroeconomice stabilite de autorități. Eu sunt optimist în privinţa capacităţii noastre de atingere a ţintelor asumate și cred că suntem suficient de bine pregătiți pentru a putea răspunde oricăror provocări.

 Ce implică „adaptarea rapidă la evoluţiile economice naţionale şi internaţionale”?

Conjunctura economică din ultimii ani a reprezentat pentru noi o provocare strategică, dublată însă de necesitatea de acţiune rapidă şi decisivă pentru exploatarea potențialului extraordinar pe care îl are această bancă. De aceea a fost nevoie de implementarea unui nou model de business care să permită băncii să răspundă standardelor și practicilor bancare actuale, și, mai ales cerințelor tot mai sofisticate ale mediului de business. Astfel, așa cum am punctat, EximBank stă astăzi umăr la umăr cu celelalte bănci comerciale și nu vă ascund că este un sentiment foarte plăcut când vezi concurența îngrijorată atunci când depune oferte alături de noi la diverse licitații. Cred că un rol important pentru parcurgerea unui astfel de proces l-a avut și faptul că EximBank funcționează deja de câțiva ani buni cu management privat – în accepțiunea generală, la conducerea băncii aflându-se o echipă executivă cu experientă în sistemul bancar privat, în poziţii de top-management.

Cât de important este departamentul juridic şi nivelul de performance al acestuia într-o bancă, în condiţiile impredictibilităţii legislative, care pot afecta mediul de afaceri şi investitorii straini?

În mediul bancar se spune că, dacă departamentele implicate direct în activitatea comercială au rolul de a obține un câştig viitor, juridicul are rolul de a ajuta banca să nu piardă ce are deja sau să evite eventuale pierderi. Așadar, pentru noi, și mă refer la echipa de management a EximBank, departamentul juridic reprezintă un partener strategic, reprezintă un furnizor de soluţii puternic integrat în procesul de management, cu rol semnificativ în implementarea unui model de business solid și prudent în același timp.