Iordăchescu & Asociații, societatea de avocatură premiată în cadrul Galei THE TIMES Legal Innovation pentru activitatea desfășurată în Cluj

S.C.A. „Iordăchescu & Asociaţii” a luat fiinţă în anul 2008, fiind fondată de către avocatul Eugen Constantin Iordăchescu. Avocat Eugen Iordăchescu are o vastă experiență profesională, atât ca procuror la diverse Parchete, cât și ca procuror financiar coordonator pe lângă Camera de Conturi Cluj. În perioada 1998 – 2001, Eugen Iordăchescu a fost detașat la Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de director general al Direcției Generale Juridice. În această calitate, a redactat și a avizat mai multe proiecte de acte normative care, ulterior adoptării, au avut un impact pozitiv în economie și în finanțe. De asemenea, a reprezentat statul român și Ministerul Fi-nanțelor Publice în diverse litigii, atât în fața instanțelor naționale cât și a unor instanțe străine și a reprezentat statul român în divese negocieri cu alte state. Avocat Eugen Iordachescu coordonează întreaga activitate a S.C.A. „Iordăchescu & Asociaţii”.

De la data înfiinţării şi până în prezent, Societatea a reuşit să formeze o echipă modernă, creativă şi profesionistă care îmbină în mod echilibrat experienţa şi profesionalismul partenerilor cu dinamismul, dăruirea şi entuziasmul tinerilor avocaţi. În prezent, echipa este formată din 38 de avocaţi, dintre care 6 avocaţi asociaţi şi 32 de avocaţi colaboratori.

În timp, societatea s-a concentrat și spre dezvoltarea unei componente academice, care să susţină la nivel teoretic soluţiile practice propuse, în vederea identificării soluţiilor care să corespundă specificului fiecărei cauze şi necesităţilor fiecărui client în parte. Astfel, din echipa de avocaţi fac parte şi cadre didactice ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, respectiv: lector univ. dr. Daniel Niţu, specializat în drept penal și cooperare judiciară internațională; lector univ. dr. Jozsef Kocsis, specializat în drept civil și dreptul proprietății intelectuale; lector univ. dr. Mihai David, specializat în drept civil, contracte și publicitate imobiliară.

Pentru a fi mai aproape de clienţi şi pentru a răspunde solicitărilor acestora cu maximă celeritate şi profesionalism, activitatea societăţii se desfăşoară atât la sediul principal al Societăţii din Cluj-Napoca cât şi la sediul secundar din Bucureşti. Printre clienţii SCA Iordăchescu şi Asociaţii se numără corporaţii multinaţionale şi subsidiarele acestora din România, bănci, in-stituţii financiare nebancare, universităţi de prestigiu, autorităţi publice centrale şi locale, unităţi administrativ teritoriale (judeţe, municipii, oraşe), instituţii publice, societăţi din diverse domenii (energie, IT, producţie, distribuţie, servicii, comerţ, real estate, media etc.), persoane fizice au-torizate, asociaţii, persoane fizice etc.

Teza de premiant

Soluţie de referinţă în domeniul urbanismului şi al autorizării construcţiilor 

După o muncă susţinută de 4 ani într-unul dintre cele mai complexe litigii de urbanism din Cluj-Napoca (proiectul de pe str. Măceşului), având ca obiect contestarea unui proiect imobiliar privind realizarea unui ansamblu mixt de locuinţe şi dotări într-o zonă urbanistică de interes ma-jor, avocaţii din cadrul SCA Iordăchescu şi Asociaţii au reuşit să obţină în anul 2018 o soluţie definitivă favorabilă dezvoltatorului imobiliar. Avocatii societatii apreciaza că această soluţie va reprezenta un punct de referinţă în jurisprudenţa privind contenciosul administrativ, dreptul ur-banismului şi al autorizării construcţiilor.

Complexitatea acestei cauze a rezultat din numărul părţilor implicate şi calitatea acestora, din efectele derivate ale exercitării acţiunii de către Prefectul Judeţului Cluj (suspendarea de drept a lucrărilor de construcţie pe toată durata soluţionării procesului), de diversitatea problemelor juridice dezbătute, din probele administrate în cauză şi, nu în ultimul rând, din mediatizarea in-tensă a cazului îndeosebi în defavoarea beneficiarului, atât în presa scrisă şi în mediile on-line, cât şi prin acţiuni “sociale”.

SCA “Iordăchescu & Asociaţii” a asigurat apărarea dezvoltatorului imobiliar, obţinând hotărâri favorabile atât în primă instanţă, cât şi în recurs. Instanţele de judecată au validat atât ex-cepţiile procesuale invocate, cât şi apărările de fond privind motivarea hotărârii de aprobare a planurilor urbanistice, respectarea procedurii de informare şi consultare a publicului, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, stabilirea indicatorilor urbanistici POT-CUT, acordul vecinilor, com-patibilitatea funcţiunilor prin raportare la funcţiunea dominantă a zonei, înălţimea construcţiilor, gradul de însorire etc.

Relevanţa litigiului constă în analiza exhaustivă a instituţiilor procesuale clasice ale con-tenciosului administrativ, precum şi a chestiunilor cu pronunţat caracter tehnic din dreptul urban-ismului şi al autorizării construcţiilor, prin prisma unei probaţiuni complexe care a implicat, printre altele, inclusiv audierea expertului judiciar în faţa instanţei.