Justiția a murit!

Franța este cutremurată zilele acestea de protestul avocaților împotriva proiectului de lege a reformei justiției propus de Guvernul francez. În marile orașe din Franța avocații declară la unison decesul justiției și își manifestă indignarea întinzându-se pe podelele instanțelor pentru a simboliza moartea.

Consiliul Național al Barourilor din Franța exprimă un refuz categoric față de dispozițiile care consolidează competențele procurorilor și ancheta în detrimentul drepturilor cetățenilor și consideră că libertățile individuale, dreptul la apărare și locul victimelor în sistemul judiciar sunt trecute în subsidiar.

Publicația noastră a luat pulsul din mijlocul evenimentelor și a obținut, în exclusivitate, opinia unui expert în domeniul juridic, asistent universitar la Universitatea din Bordeaux:

Actualul Guvern francez a propus un proiect de lege care are ca menire reforma justiției și mai cu  seamă aspecte legate de eficacitate și celeritate, alte aspecte sunt legate de procedura civilă și penală, altele sunt aspecte de raționalizare administrativă cum ar fi închiderea unor tribunale prima instanță. 

Pentru avocații francezi, acest proiect este considerat ca fiind liberticid în ceea ce privește reforma legată de aspectele procedurale cum ar fi prelungirea arestului dincolo de 24 de ore și permisiunea ca primul interogatoriu să se facă prin video-conferința și fără prezența avocatului. Avocații deplâng regresul drepturilor de apărare cuprinse în proiectul de lege. În data de 21 martie 2018, avocații din toată Franța au făcut grevă generală, tot pe 21 martie 2018, proiectul a fost trimis pentru un aviz către Conseil d’Etat, curtea supremă pe contencios administrativ din Franța, care are și funcție consultativă pentru Guvern.

 Trebuie amintit, că dacă acest proiect va fi adoptat, legea va putea face obiectul unei excepții de neconstituționalitate dacă aceasta va purta atingere unor drepturi fundamentale garantate de Constituția franceză, conform prevederilor articolului 61-1 din Constituția franceză, fapt care s-a întâmplat în 2010, odată cu intrarea în vigoare a mecanismului de excepție, primele dispoziții legale declarate neconstituționale au fost tocmai anumite dispoziții din codul de procedură penală în raport cu durata arestului.  In definitiv, dacă această lege va purta atingerea la dreptul la un recurs echitabil, Curtea Europeană de la Strassbourg, va putea să verifice compatibilitatea legii cu articolul 6§1 al CEDH și proportionalitatea acestei legi în raport cu obiectivul vizat. 

 Este totuși interesant de observat capacitatea de mobilizare nu doar a avocaților cât și a magistraților și a grefierilor francezi în fața unui proiect de reformă a justiției. Profesioniștii justiției sunt cei care trebuie să acționeze civic și să fie vigilenți cu orice lege sau ordonanța care ar putea periclita felul în care ei administrează justiția. Avocații au numit ziua de 21 martie 2018, ziua « justiției moarte », ei consideră că această reformă nu face decât să fragilizeze dreptul la apărare al celor care caută dreptatea. “ Alin Orgoan, asistent universitar Universitatea din Bordeaux.