KPMG: Bancile romanesti pun mai mult accent pe reducerea costurilor decat pe investitii

Bancile se axeaza mai degraba pe reducerea costurilor decat pe investitiile ce vizeaza cresterea pe termen lung, potrivit unui raport realizat de KPMG. De asemenea, bancile urmaresc sa apeleze din ce in ce mai mult la externalizare si sa elimine activitatile neprofitabile sau cele care nu sunt considerate esentiale pentru banca.

Potrivit HotNews, opt banci romanesti din 10 au operat reduceri de personal, iar managerii locali din sistemul bancar se asteapta la consolidari.

„Bancile si-au concentrat tot mai mult atentia asupra reducerii costurilor, iar multe dintre acestea au reusit intr-o anumita masura sa isi reduca din costuri. In schimb, aceste banci si-au amanat planurile si investitiile pe termen lung, iar aceasta situatie nu mai poate continua pentru mult timp inainte ca efectele adverse ale amanarii planurilor de viitor sa fie resimtite”, a explicat Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.

Cele mai multe banci din Romania au luat masuri in sensul cresterii eficientei operatiunilor interne. 82% din bancile din Romania fie au redus deja numarul angajatilor, fie intentioneaza sa faca acest lucru, iar masuri similare au fost luate si de catre multe banci din Austria si Ungaria. Reglementarile bancare si managementul riscului sunt considerate cele mai importante arii in care bancile vor investi anul viitor, atat din punctul de vedere al volumului investitiilor, cat si al numarului bancilor care vor investi.

Sectorul bancar din Romania este relativ stabil si, desi a inregistrat pierderi in ultimii doi ani, rata de adecvare a capitalului s-a mentinut la un nivel satisfacator, mai noteaza studiul. „Bancile romanesti au facut progrese in ultimii ani in ceea ce priveste restructurarea unor activitati cheie cum ar fi administrarea riscurilor si gestionarea portofoliilor de active neperformante”, spune Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania.

In ceea ce priveste situatia actuala din sectorul bancar, 66% dintre respondenti au descris anul 2012 in termeni mai nefavorabili decat anul precedent, iar directorii din sectorul bancar se asteapta ca situatia sa fie similara si in 2013. In ciuda asteptarilor generale, o evolutie pozitiva este preconizata pentru sectoarele din Romania, Austria, Cehia si Ungaria; in schimb, in Slovacia si Polonia se asteapta ca situatia sa se inrautateasca in 2013.

Studiul cuprinde managementul de top din peste 100 de banci care isi prezinta punctul de vedere fata de starea actuala a sectorului bancar din Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.