Law Firm of The Year: NNDKP

Trofeul pentru cea mai buna firma de avocatura a anului - NNDKP

Reputaţia, valoarea, tradiţia, profesionalismul, vechimea pe piaţă, numărul de avocaţi, numărul de arii de practică pe care sunt specializaţi şi nu în ultimul rând forţa pe care o arată pe piaţa de avocatură românească, au făcut din NNDKP un brand imposibil de neglijat în orice clasament al excelenţei în acest domeniu. În urma studiului de piaţă complex realizat prin acest submission, NNDKP este FIRMA ANULUI 2016, ceea ce reprezintă cu adevărat o mare performanţă, pe această piaţă cu o concurenţă acerbă, ţinând cont de faptul că poziţia lor pe prima treaptă este consolidată şi de opţiunile celorlalte case de avocatură care şi-au exprimat preferinţele valorice.

ion-nestor

manuela-nestor

adriana-gaspar

ana-diculescu-sova-1

Ion Nestor, Manuela Nestor, Ana Diculescu-Şova, Andrew Kingston și Patricia Petersen, pe scurt şi pe înţelesul tuturor – NNDKP. Pe piața serviciilor avocațiale de afaceri, NNDKP este unul dintre pionieri, poate cea mai mare firmă de profil din ţară, ce oferă servicii juridice integrate. Povestea ei a început în 1990, în primul an de capitalism, când Ion şi Manuela Nestor au fondat o firmă, alegând ca specializare şi profil un domeniu ce chiar a surprins la acel moment, când „consultant juridic în afaceri“ nu era ceva ce piaţa cerea cu disperare. Nici măcar aceştia nu anticipau atunci, când foloseau ca birou bucătăria apartamentului lor din Drumul Taberei, că anul 2016 îi va găsi în vârful ierarhiei avocaturii româneşti, într-un sediu de lux şi la conducerea unei firme cu peste 130 de avocaţi.

După ce au făcut primul pas, în 1990, şi alţi câţiva în următorii ani, din 1995, a luat un avânt puternic, după încheierea parteneriatului cu avocaţii americani Andrew Kingston şi Patricia Petersen. Împreună cu aceşti doi profesionişti cu o pregătire profesională desăvârşită la facultatea de drept a Universităţii Harvard, evoluţia firmei a căpătat anumite tipare, spre un trend ascendent de creştere, cu o constanţă dată de profesionalism şi seriozitate. N-a vânat „tunuri“, ci a tins către progres şi dezvoltare.

A urmat implicarea firmei în cele mai com-plexe proiecte din perioada de tranziţie la economia de piaţă, cu mai multe provocări asumate, care i-au asigurat un loc bine definit pe piaţă. În actuala formă, una deja consacrată, firma se află de 15 ani, din 2001, când i s-a alăturat şi Ana Diculescu-Şova, fuziunea marcând dezvoltarea firmei, prin adăugarea unui departament de forţă pe aria de litigii şi arbitraj.

NNDKP nu este doar un promotor al avocaturii de afaceri din România, ci este şi una dintre firmele care creionează un viitor bine conturat, prin preocuparea lor permanentă pentru inovaţie, care în politica firmei este parte clar definită a unei strategii profesioniste. În acest spirit, societatea a creat mai multe divizii afiliate, a înfiinţat din 2003 divizia de consiliere în proprietate intelectuală, recunoscute acum ca fiind una dintre cele mai redutabile în domeniu, şi s-a extins pe tot teritoriul ţării, deschizându-şi birouri şi la Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara sau Craiova, permiţându-şi astfel să ofere servicii de avocatură şi consultanţă fiscală complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România.

Viitorul sună bine

Strategia de dezvoltare NNDKP se bazează în primul rând pe valorile din propria pepinieră. Conducerea firmei pregăteşte din timp viitoarele generaţii de avocaţi de elită, având grijă însă să-i fidelizeze pe aceştia, oferindu-le garanţia dezvoltării personale individuale pentru cei mai buni dintre asociaţii firmei. Pregătirea profesională continuă a avocaţilor, pe ariile de practică importante ale firmei, îmbunătăţirea calităţii serviciilor juridice, dezvoltarea unui sistem de knowledge management; programele de mentorat şi de promovare a talentelor; accesul la resurse locale şi internaţionale; consolidarea parteneriatelor cu asociaţii juridice internaţionale de prestigiu; preocuparea pentru îmbunătăţirea strategiei de management al -brand-ului. Toate acestea sunt etape care se parcurg accelerat, dar după o strategie pe termen mediu şi lung minuţios gândită.

„În acest domeniu există tineri cu foarte mult potențial – profesional, uman, de leadership – care trebuie remarcați și urmăriți pentru a forma viitorii avocați cheie ai firmei. Ei pot deveni cu timpul profesioniștii de bază ai avocaturii românești. Colegii promovați au arătat de multe ori că au capacitatea de a-și motiva și inspira colegii să atingă împreună obiective comune, nu doar prin competențele profesionale, ci și prin integritate, valoarea umană și credibilitate“, a spus Manuela Nestor, la ultimul „val“ de promovări în firmă.

Firesc, prin cele explicate mai sus, NNDKP este pe primele poziţii ale pieţei româneşti de avocatură nu numai prin numărul de angajaţi, dar şi prin veniturile realizate, având în portofoliu clienți precum Lafarge, Ford sau fondul de investiții Globalworth. În plus, a fost implicată în cele mai mari privatizări – BCR (unde a asistat statul român), Petrom (unde a fost de partea OMV), Electrici și Distrigazuri – dar și în mari tranzacții private precum vânzarea Băncii Țiriac și apariția UniCredit Țiriac Bank sau achizițiile americanilor de la Smithfield din industria de procesare a cărnii de porc. Asta şi pentru că îşi permite să acopere întreaga gamă de servicii juridice, având numeroşi specialişti pe fiecare arie de practică.

Calitatea serviciilor oferite de NNDKP a făcut firma să poată reprezenta România în unele dintre cele mai prestigioase alianţe profesionale. În 1999, a devenit membru exclusiv pentru România al Lex Mundi, cea mai importantă asociaţie internaţională a caselor de avocatură independente, iar din 2002, -NNDKP este membru exclusiv pentru România al World Services Group (WSG). Din anul 2003, firma este membru co-fondator al grupului South East European Legal Group (SEE Legal), o organizaţie care cuprinde 11 case de avocatură independente de renume din Sud-Estul Europei.

Parte în marile dosare

Importanţa firmei NNDKP este vizibilă şi prin faptul că este implicată în mare parte a tranzacţiilor de top din ultima perioadă. A acordat asistenţă familiei Enayati în procesul de vânzare a Regina Maria către Mid Europa Partners; a acordat asistenţă Swiss Automotive Group în procesul de preluare a unui pachet de 51% din acţiunile grupului Autonet; a asigurat serviciile de consultanță juridică pentru Primăria Municipiului București, când aceasta a vândut obligațiuni municipale în lei în valoare de 500 mil. euro; a fost consultantul juridic al Lafarge în tranzacţia de 6,5 miliarde de euro, prin care francezii şi-au făcut ieşirea de pe piaţa din România.

În plus, NNDKP a încheiat un parteneriat strategic cu Transfer Pricing Services, principalul consultant fiscal independent în domeniul preţurilor de transfer din Europa Centrală şi de Est şi a asistat BCR la parafarea acordului de finanţare cu Chimpex, cu o valoare de 27 de milioane de euro.

Toate acestea au făcut ca şi recunoaşterea valorică a NNDKP să fie nu numai la nivel intern, ci şi internaţional. A fost desemnată de mai multe ori „Firma anului în România“ la gala premiilor Chambers Europe, a apărut în ghidul IFLR 1000, din 2013, pe prima poziţie în toate ariile de practică cercetate în România, a figurat drept cea mai bine clasată firmă de avocatură din România în The European Legal 500 şi Chambers & Partners (ediţia globală) şi multe alte distincţii onorante.

first-prize