Legea darii in plata – 100 de cereri in procesare

Dupa introducerea legii darii in plata, mii de romani se inghesuie la notari si avocati pentru a-i consilia in procesul de predare a apartamentelor institutiilor de credit cu care au incheiat contract in anii trecuti.

Desi initiatorii legii au anuntat ca toate costurile procedurii nu trebuie sa depaseasca 4000 de lei, situatia nu este asa. Impozitul pe care un roman il datoareaza statului, pentru cedarea locuintei, aproape ca tripleaza suma. Oficialii Ministerului de Finante au declarat ca in lege trebuia inclusa si o exceptare de la Codul Fiscal pentru plata impozitului. Astfel, impozitul se va calcula la valoarea soldului ramas, nu la valoarea actuala de piata a imobilului.

„Pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Impreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 lei. Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80 de mii de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei”, a explicat avocatul Alexandra Burada. „Asociatia utilizatorilor de servicii financiare a trimis catre ministerul de Finante o solicitare prin care cere ca darea sa se calculeze la valoarea de piata. Astfel costurile nu ar depasi 4.000 de lei. Solicitarile sunt multe. Noi avem 100 de cereri in curs de procesare dintre care 20 au fost transmise deja institutiilor de credit“, a continuat avocata. Potrivit acesteia, cererile sunt adresate catre instituțti de credit precum Credit Europe Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca

Legea darii in plata permite inchidere unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat catre creditor. Clientul poate fi actionat in instanta de catre institutiile de credit, invocand principiul retroactivitatii al legii.