Legea privind sistemul de pensii al avocatilor, adoptata tacit intr-o luna. Ce contine si care este opinia vicepresedintelui Senatului, Ioan Chelaru

Legea 410/ 2015, care reglementeaza sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, a intrat in termenul de adoptare tacita, de 45 de zile. Proiectul legislativ se afla in comisiile permanente ale Senatului si nu este supus unei proceduri de urgenta. Termenul de adoptare tacita a proiectului a inceput pe data de 2 septembrie si se va implini pe 19 noiembrie.

Proiectul legislativ poate fi consultat AICI.

In Parlamentul României, o lege adoptata tacit de prima camera sesizata (Senat) inseamna practic ca la finalul celor 45 de zile de dezbatere a unui proiect de lege, acesta este considerat automat ca fiind adoptat si este trimis catre camera decizionala (Camera Deputatilor) chiar daca nu a fost dezbatut sau votat in termenul dat. L-am intrebat pe Ioan Chelaru (foto articol), Vicepresedinte al Senatului Romaniei si unul dintre initiatorii proiectului de lege care reglementeaza sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, ce se va intampla la finalul termenului de adoptare tacita. De asemenea, am vrut sa stim daca vor mai fi aduse noi amendamente, l-am rugat sa ne evalueze care sunt sansele ca acest proiect sa fie adoptat si cand crede ca se va intampla asta. “Sper ca acest proiect va fi adoptat in urma dezbaterilor, si nu tacit. Exista toate avizele necesare din partea Consiliului legislativ, al comisiilor Senatului (majoritatea favorabile), precum si raportul favorabil al Comisiei pentru munca, familie şi protectie sociala. Practic, nu am avut contraargumente pana acum. Asa ca nu vad motive pentru care nu ar putea fi adoptat in actuala sesiune legislativa”, ne-a declarat Vicepresedinte Senatului, avocatul Ioan Chelaru.

Ce contine Legea

Legea poate fi consultata la Senat, are 137 de articole si o anexa foarte importanta. Aceasta arata “Varstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pentru barbati si femei, pe perioada iunie 2001- ianuarie 2035 in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor”.

Documentul reglementeaza dreptul la pensie si la asigurari sociale al avocatilor care se acorda pe baza unui sistem unic, autonom si pe principiul cotributivitatii. Adminsitrarea sistemului de pensii si asigurari sociale se realizeaza prin Casa de Asigurari a Avocatilor (CAA). Din veniturile inregistrate de CAA pe baza contributiilor, un procent de 5% este pus deoparte pentru constituirea unui fond de rezerva al CAA. Capitolul III este rezervat contributiilor la fondul de pensii. Contributía la fondul de pensii se face lunar, pe baza unei cote procentuale din venitul brut al avocatului. Avocatii sunt obligati sa puna la dispozitia comisiei de cenzori si inspectori financiari ai sitemului CAA declaratii fiscale anuale privind impozitul pe venit. Plata contibutiilor se face pana pe data de 25 a lunii.

Avocatii au dreptul la cinci tipuri de pensii: pentru limita de varsta, retragere din profesie, invaliditate, pensie anticipata si de urmas. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Daca dupa implinirea varstei de pensionare avocatii decid sa profeseze in continuare, ei vor trebui sa cotizeze la Casa de Asigurari a Avocatilor. Pensia anticipata se cuvine cu cel mult cinci ani inainte de implinirea standard a varstei de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din pensia sustinatorului dupa cum urmeaza: 50% pentru un singur urmas, 75% pentru doi urmasi si 100% pentru trei sau mai multi urmasi.

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile pe timpul unui an.

Ajutorul pentru cresterea copilului se acorda pana la varsta de doi ani.

Cititi saptamana aceasta un interviu in exclusivitate cu Vicepresedintele Senatului, avocatul Ioan Chelaru, despre noutatile aduse de acest proiect legislativ.

petre.badica@lhm.ro