LIVE TEXT Doru Vișan, secretar de stat, Ministerul Energiei, ZF Power Summit 2019: „Structura energetică interna a României monocombustibil este păguboasă”. 

Sistemul energetic national a facut fata provocarilor iernii.

Programul de iarna se face pe baza cantitatilor de energie electrica pe care si le bugeteaza fiecare companie. Sarcina Ministerului Energiei este sa realizeze acoperirea curbei de consum. 

Ministerul Energiei a realizat un studiu privind analiza capacitatilor de productie. Acesta arata ca din 24 000 MW, 8000 MW lipsesc. Aceasta este realitatea de la care trebuie sa plecam. Procesul de relicentiere este obligatoriu si il vom reincepe imediat dupa luna aprilie.

Noiembrie s-a inchis cu un export 40 – 50 MW, decembrie cu un import 198 MW, ianuarie cu un import 400 MW. Cauze strict comerciale. Trebuie sa ne uitam in interior:

  1. Cauza principala a fost dezechilibrul intre cerere si oferta. Cresterea pretului certificatelor de CO2, aceasta crestere nu a fost anticipata de la 7 euro la 25 euro, cu o medie de 23, 5 euro. Avem un pret marginal, dictat de carbune, si-a internalizat aceste costuri cu certificat de CO2;
  2. A doua cauza Productia scazuta de energie hidro, in special generat de productia pe firul apei, aport scazut in regenerabile – eoliene.

Structura energetica a Romaniei monocombustibil este paguboasa. 

Cehia poate sa livreze energie ieftina.

Finalizarea in termenul 2020 a centralei noi de la Romgaz Iernut – avem o alunecare, atat din conditii organizatorice cat si tehnice. Am realizat o analiza comuna cu executantul si am cerut cel putin rezolvarea in termen imediat si recuperarea alunecarii. Dezideratul il vad greu de indeplinit si va trebui sa luam masurile necesare pentru a pastra grupurile actuale pentru inca 3-4 luni.

Finalizarea blocului numarul 5 de la Rovinari – cea mai buna centrala pe carbune din Romania, opereaza la limitele de varf ale randamentului. Centrala conforma la cerintele de mediu, centrala care va constitui o baza a sistemului energetic.

Promovarea si asigurarea finantarii proiectelor din Fondul de Mediu. Noutati majore – fondul de modernizare care este adresat la 10 state membru cu venitul mediu sub media europeana, componenta 10 C modificata in sensul ca aportul creste la 70%, partea de inovare este tot o noutate.