Memoriu al UNBR cu privire la dispozitiile din Proiectul Codului Fiscal

In procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal trebuie sa se prevada expres ca activitatea pe care o desfasoara avocatii nu poate fi tratata ca “activitate dependenta”, arata Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR), intr-un Memoriu transmis recent mai multor institutii ale statului si reprezentantilor acestora.

Dam publicitatii Memoriul prin care U.N.B.R. argumenteaza solicitarea expresa ca in procedura de adoptare a Proiectului Codului Fiscal sa se prevada expres ca activitatea pe care avocatii o desfasoara in modalitatile de exercitare a profesiei reglementate de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat si Statutul Profesiei de avocat nu poate fi tratata ca „activitate dependenta” in sensul art. 7 pct. 1 din Proiectul Codului Fiscal in forma adoptata de Senat”, precizeaza sursa citata.

Memoriul a fost transmis catre Prim-Ministrul Romaniei, Victor Ponta, Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, deputatul Viorel Stefan, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, si catre notarul Liviu-Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor.

Potrivit Uniunii, documentul va fi inaintat si tuturor avocatilor parlamentari, cu rugamintea de a examina argumentele invocate pentru consacrarea independentei depline a avocatului, inclusiv in ceea ce priveste tratamentul fiscal al activitatii sale profesionale, potrivit legislatiei specifice profesiei de avocat si constantelor dreptului european in materie.

Memoriul vine la scurt dupa o Scrisoare deschisa a UNBR, transmisa acelorasi persoane, cu privire la proiectele de acte normative din domeniul fiscal (Proiectul de lege privind Codul fiscal si Proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal), prin care Uniunea solicita corectarea sau precizarea dispozitiilor normative cuprinse in proiectele susmentionate care “incalca principul independentei profesiei de avocat.

Prin intermediul scrisorii respective, Corpul avocatilor din Romania si-a manifestat “ingrijorarea profunda ca exista tendinta ca legislatia fiscala in curs de modificare sa incadreze profesia de avocat in sablonul relatiilor de tip „angajat-angajator”, specifice Codului muncii.