Michel Benichou le cere ajutorul avocatilor romani pentru asistarea imigrantilor din Grecia

Michel Benichou, presedintele Consiliului Barourilor Europene (CCBE) cere ajutorul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) pentru trimiterea unor avocati in zonele sensibile din Grecia, in special in zona Lesbos, centru operational pentru trierea emigrantilor.

Ideea a fost lansata de Deutscher Anwaltverein (DAV) in timpul Conferintei Presedintilor, care a avut loc la Viena, in luna februarie a acestui an si este sustinuta si de CCBE, care doreste o initiativa a UE cu privire la acest subiect. CCBE și DAV colaboreaza pentru a pune in aplicare acest proiect cu implicarea si cu asistenta Baroului din Grecia. CCBE are in intentie sa trimita avocati europeni in insula Lesbos care sa desfasoare activitati,pe perioade determinate de timp (intre o saptamana si trei), pentru a asigura o misiune de observare, de comunicare, de informatii si de acordare de consultanta juridica acordata imigrantilor.

CCBE coopereaza deja cu Initiativa privind Statul de Drept a Asociatiei Barourilor Americane, pentru a crea o documentatie elaborata cu privire la imigranti.

Presedintele CCBE spune ca acesti avocati care vor accepta sa mearga in misiune ar trebui sa fie pregatiti in domeniul dreptului azilului si sa vorbeasca fluent engleza si, eventual, araba.

Benichou face si o prezentare a situatiei din zona, pe care o apreciaza ca inacceptabila. Potrivit informatiilor care au ajuns la CCBE, drepturile fundamentale ale persoanelor care se afla in cautarea protectiei nu sunt garantate, nu exista acces la justitie, la avocat si niciun control jurisdictional al procedurilor administrative. Imigrantii, spune Benichou, sunt supusi sistematic unei detentii administrative in absenta unui interpret, ceea ce ii face vulnerabili, mai ales ca nu au nici cea mai mica cunostinta despre drepturile pe care le au.

In scrisoarea adresata conducerii UNBR, presedintele Consiliului Barourilor Europene reclama o totala incalcare a drepturilor omului in procesul de inregistrare a imigrantilor. Se fac, spune el, erori flagrante in ceea ce priveste nationalitatea, varsta sau statutul familiei. Politia locala refuza sa inregistreze persoane care apartin anumitor nationalitati, pe care nu le considera eligibile din punctul de vedere al primirii statutului de refugiat si, mai mult, spune el, ar refuza sa iregistreze barbati necasatoriti.

Benichou apreciaza ca pentru derularea intregului proiect ar fi nevoie de cel mult 160 000 de euro, cuantificabili in participarea a circa șaisprezece organizatii (asociatii de barouri si societati de drept la nivel national, regional sau local), care sa plateasca 10 000 de euro fiecare, adica exact suma cu care este invitata si UNBR sa participe la proiect.

Prin aceasta initiativa, spune Benichou in finalul scrisorii adresate confratilor romani, barourile ar putea demonstra ca sunt capabile sa se mobilizeze pentru apararea drepturilor fundamentale ale persoanelor vulnerabile care solicita protectie internationala.

Proiectul se va intinde pe durata unui an iar obiectivul sau este motivat de dorinta de a demonstra institutiilor europene, prin prezenta si interventia avocatilor, ca exista o nevoie reala de asistenta juridica, pentru eliberarea fondurilor necesare si asigurarea continuitatii acestui proiect.

dora.vulcan@lhm.ro