Mobius: Oportunitatile exista in pietele de frontiera, precum Romania

Acesta spune ca in ultimii zece ani, pietele emergente au adus randamente mai bune investitorilor decat pietele dezvoltate precum Statele Unite. Totodata, in opinia lui Mobius, cresterea estimata pentru pietele emergente in 2012 o va depasi pe cea a pietelor dezvoltate.

In timp ce numeroase economii dezvoltate sunt marcate de procupari privind nivelul datoriilor suverane, multe economii emergente sunt caracterizate de rate semnificative de crestere, o rata  scazuta a raportului dintre datoria publica si produsul intern brut precum si de rezerve valutare substantiale. Mobius considera  ca aceste avantaje fundamentale se vor consolida pe parcursul anilor viitori, avand posibilitatea sa fie reflectate in timp in profiturile si preturile actiunilor companiilor de pe pietele emergente.

Unul dintre riscurile aduse in discutie de catre Dr. Mark Mobius, in contextul pietelor emergente, este inflatia care, in unele cazuri, a crescut pe pietele emergente in 2011. Recent, inflatia a scazut in unele tari, permitandu-le acestora sa se orienteze catre o politica monetara stimulativa. Brazilia si Indonezia, spre exemplu, au redus deja ratele dobanzilor, in timp ce China a relaxat cerintele privind rezervele bancilor pentru prima data din 2008. Potrivit lui Mobius, aceasta tendinta ar putea continua in 2012, intrucat in contextul actual de incetinire a cresterii globale si de scadere a presiunii inflationiste, pietele emergente isi indreapta atentia catre stimularea cresterii economice.

Un alt risc mentionat este cel de volatilitate a pietei: „Vor exista intotdeauna factori neprevazuti si circumstante care ar putea deveni catalizatori ai unor schimbari majore in peisajul global, asa cum au dovedit-o evenimentele din ultimii ani. Nu putem anticipa cu exactitate cand va avea loc urmatoarea corectie a pietei si nici nu putem aprecia dimensiunea acesteia, dar suntem constienti de faptul ca volatilitatea pietelor este o realitate permanenta”, spune Mobius.

Franklin Templeton si-a stabilit un birou in Bucuresti in mai 2010, cu o echipa de 27 de angajati, incluzand 6 specialisti locali in investitii sprijiniti de peste 40 de manageri de portofolii si analisti din cadrul echipei largite a Templeton Emerging Markets. Compania este administratorul Fondului Proprietatea.