Modelul de business full service, atuul caselor de avocatura locale

erarhiile Chambers Europe 2012 dedicate Romaniei arata o dominare clara a caselor de avocatura locale in detrimentul celor internationale. Fie ca vorbim despre nominalizarile pentru firma de avocatura a anului sau despre categoriile de top (Band 1) de la principalele arii de practica analizate, balanta inclina clar in favoarea caselor de avocatura romanesti. Care sunt atuurile pe care firmele locale le au in fata celor internationale pe piata de avocatura din Romania? Se va mentine raportul de forte si in urmatorii ani? Legalmarketing.ro a incercat sa afle raspunsurile la aceste intrebari de la reprezentantii celor mai importante case de aocatura din tara noastra.

In opinia lui Stan Tirnoveanu (foto 1), Managing Partner in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), dominatia firmelor locale de avocatura se datoreaza interesului crescut al acestora pentru piata din Romania si cresterii nivelului de calitate al serviciilor juridice oferite.

„Ierarhiile stabilite de publicatia Chambers and Partners, mai exact topul efectuat de Chambers Europe pentru piata de avocatura din Romania reflecta interesul firmelor de avocatura interne fata de piata locala si cresterea nivelului de calitate a serviciilor juridice din Romania„, a declarat Stan Tirnoveanu pentru legalmarketing.ro.

Apropierea de piata relevanta si cresterea constanta a standardelor profesionale sunt, in opinia acestuia, principalele atuuri pe care firmele locale de avocatura le au in fata celor internationale.

Irina Melecciu (foto 2), Director Marketing si Comunicare in cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), considera ca dominarea pietei de catre firmele locale s-a materializat odata cu expunerea firmelor locale la specificul economiei pe o perioada indelungata, care le-a permis sa dobandeasca anumite avantaje in favoarea caselor de avocatura straine, intrate mai tarziu pe piata.

„In primul rand, vorbim de o dominare `creata` in timp, a carei sursa o gasim in insasi evolutia Romaniei din punct de vedere economic. Marile case de avocatura s-au confruntat intai cu provocarile perioadei de tranzitie, au gasit solutii la intrebari care nu-si aveau raspunsuri pana atunci – evoluand, practic, odata cu mediul de afaceri si rezolvand, treptat, multe din necunoscutele de care se loveau investitorii si antreprenorii locali. Faptul ca, datorita unor echipe extrem de specializate, au ajuns sa cunoasca in detaliu foarte multe industrii, sa fie la curent cu oportunitatile pe care le ofera dar si cu limitarile la care sunt supuse, le-a permis sa dobandeasca anumite avantaje in fata firmelor straine – care au patruns mai tarziu pe o piata formata si relativ stabila. Expunerea firmelor locale la specificul economiei pe o perioada indelungata, cunoasterea in profunzime a cadrului legislativ local si a specificului pe domenii, au reprezentat alte atuuri din aceste perspective. La aceasta stare de fapt se adauga si strategiile la nivel international ale marilor firme straine, pentru care Romania nu a prezentat un interes major care sa justifice investii semnificative in echipe numeroase si foarte specializate pe fiecare arie de practica”, a declarat reprezentanta NNDKP pentru legalmarketing.ro.

Stefan Damian (foto 3), Deputy Managing Partner in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA), crede ca dominatia firmelor locale pe piata de avocatura se leaga mai degraba de specificul de activitate si profilul birourilor locale ale firmelor internationale de avocatura – mai exact, de modelul de casa de avocatura „full-service” dezvoltat de acestea.

„Practic, daca in mod traditional firmele independente de pe plan local dezvolta un model de afaceri de tip `full-service` acoperind o paleta larga de arii de practica specifice avocaturii de business, cele internationale se concentreaza pe cateva domenii, printre care finante-banci, drept societar/fuziuni si achizitii, care constituie `core business`, catre care sunt directionate resursele si care probabil genereaza si cele mai multe venituri si deci un volum mare de munca. De altfel, anumite firme internationale ocupa, impreuna cu firme locale, pozitii foarte bune, chiar de lider in aceste arii de practica”, a declarat Stefan Damian pentru legalmarketing.ro.

„Firmele locale isi permit sa fie firme `full service`, sa pastreze si sa dezvolte si arii mai putin spectaculoase de activitate din punct de vedere al generarii de venituri, arii care conteaza insa intr-o masura importanta in atragerea si mentinerea unor clienti strategici ce cauta de regula sa lucreze cu un `one stop office`. Apoi firmele locale sunt mai putin expuse unor schimbari de focus intre ariile de activitate, au mai multa flexibilitate in a mentine avocati talentati in ariile care pentru moment nu mai sunt la fel de active in asteptarea unor vremuri mai bune. In egala masura cred ca firmele locale sunt ceva mai bine adaptate si inteleg mai bine realitatile pietei din Romania, deciziile luandu-se pe plan local, mai rapid si mai aliniat cu cerintele pietei”, mai spune reprezentantul TZA.

Acesta remarca si diferentele dintre onorariile pe care le practica firmele locale de avocatura si cele internationale.

„Nu in ultimul rand, cred ca nu exista diferente intre nivelul de pregatire sau capacitatea unor firme locale de a sustine proiecte foarte complexe comparativ cu cele internationale, in timp ce diferentele intre onorariile practicate pot fi totusi substantiale„, mai adauga Stefan Damian.

Firmele locale vor domina piata si in urmatorii ani

In privinta mentinerii aceluiasi raport de forte si in urmatorii ani pe piata de avocatura din Romania, opiniile sunt unanime. Reprezentantii firmelor de avocatura chestionate de legalmarketing.ro spun ca balanta va inclina in favoarea firmelor locale si in urmatorii ani. Contextul economic joaca, insa, un rol extrem de important in aceasta chestiune. In plus, standardele profesionale ale caselor locale de avocatura par a fi greu de depasit.

„Conjunctura economica actuala nu incurajeaza firmele internationale sa deschida birouri locale. In plus, multe firme autohtone au un standard profesional adecvat si au devenit suficient de puternice, motiv pentru care patrunderea firmelor internationale pe piata avocaturii de business din Romania devine greoaie”, spune Stan Tirnoveanu (ZRP).

De aceeasi parere este si Stefan Damian, reprezentantul TZA.

„Specificul pietei locale de avocatura, faptul ca, profesional vorbind, firmele independente de top sunt egale cu firmele internationale, precum si oportunitatile reduse de dezvoltare a afacerilor in contextul adancirii recesiunii, inclusiv preocuparea tot mai mare din partea firmelor-mama in ceea ce priveste sustenabilitatea si profitabilitatea birourilor locale in climatul economic actual sunt toate tot atatea motive pentru care, cel mai probabil, cota de piata a firmelor internationale de avocatura nu va creste considerabil in anii urmatori„, a declarat acesta.

Irina Melecciu (NNDKP) crede ca mentinerea raportului de forte prezent depinde intr-o buna masura si de strategiile la nivel global ale firmelor straine si de felul in care acestea se vor raporta la Romania.

„Desi sunt multi colegi foarte talentati si bine pregatiti care colaboreaza cu firmele straine, cred ca dimensionarea optima a echipelor ca sa poata raspunde eficient solicitarilor clientilor in toate domeniile, va depinde in mare masura de modul in care acestea se vor raporta la Romania. Contextul extern va juca asadar un rol extrem de important si, in masura in care nu vom asista la o revitalizare a unor arii precum M&A, real estate, finantari – factor care ar justifica investitii mai mari ale firmelor straine – este posibil sa nu vedem modificari majore din aceasta perspectiva„, considera reprezentanta NNDKP.