"Modificarea Legii Notarilor deschide noi perspective profesiei"

Interviu in exclusivitate cu Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania Senatul Romaniei a adoptat modificarile Legii 36/1995 a Notarilor Publici, actul normativ urmand sa intre acum in dezbaterea Camerei Deputatilor. Portalul legalmarketing.ro, partener media exclusiv al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania alaturi de Revista Romana de Consultanta, publica in exclusivitate primele declaratii ale Presedintelui UNNPR, Viorel Manescu.

Moment important in viata profesiei notariale din Romania, Domnule Presedinte Dumitru Manescu; a fost adoptata modificarea Legii 36/1995 de catre Senatul Romaniei. Forma ei va multumeste, este apropiata sau chiar transpunerea legislativa a dorintelor profesiei pe care o reprezentati?

Intr-adevar, momentul este unul important pentru noi. Desigur, proiectul adoptat de Senat va mai putea face obiectul unor modificari , pana cand va imbraca forma finala. Modificarile aduse legii 36/1995 in forma adoptata ieri in Senat  deschid o noua perspectiva profesiei de notar in Romania. Aceasta se datoreaza, in principal,  faptului ca ele adapteaza mecanismele de lucru si de organizare a profesiei la complexitatea unor proceduri introduse de la 1 octombrie 2011 prin Noul Cod Civil si date in sarcina notarilor publici. Am convingerea ca legea, in noua sa forma, va duce la consolidarea profesiei de notar in societatea romaneasca, il va apropria pe notar tot mai mult de oameni, il va obliga sa acorde o importanta si o prestanta sporita activitatii notariale, in general.

Aceasta modificare si completare a Legii notarilor publici a fost necesara pentru armonizarea dispozitiilor sale cu cele ale Noului Cod civil pentru ca, asa cum stiti, acesta a introdus institutii juridice si competente noi – cum ar fi contractele matrimoniale, fiducia – si a modificat altele vechi, precum dezbaterea procedurilor succesorale. A prevazut de asemenea, introducerea multor noutati si clauze in tranzactiile imobiliare, instrumentarea de catre notarul public a divorturilor consensuale cu si fara copii minori, separatiei de patrimonii si alte asemenea. Toate aceste schimbari presupun transfromari. Sa va dau un exemplu:  punerea la punct a unor registre de importanta publica – donatii, conventii matrimoniale, divorturi – pe care noi, notariatul le-am creat, le gestionam, in scopul  efectuarii de verificari in cadrul procedurilor conferite de noua lege civila.

Asadar, beneficiul major al modificarilor aduse Legii notarilor publici este faptul ca in noua sa forma ne vom putea exercita profesia in concordanta cu noua legislatie civila.  Revizuirea legii este asadar multumitoare, atat pentru noi notarii, cat si pentru solicitantii serviciilor noastre care vor putea beneficia de acestea in deplina siguranta juridica.

Cum a fost colaborarea de-a lungul acestui proces legislativ complex de la idee pana la forma cvasi-finala a actului, cu Ministerul Justitiei si reprezentantii altor profesii juridice, liberale?

Pot caracteriza colaborarea cu Ministerul Justitiei intr-un singur cuvant: excelenta. Aceasta si pentru ca notariatul este o profesie conexa Justitiei. Nu suntem un serviciu de natura economica, ci o profesie care are rolul de a administra justitia de maniera preventiva in raporturile dintre particulari. Notarul a fost de altfel asociat reformei Justitiei din Romania, contribuind, in lumina noii legi civile si a modificarilor aduse Legii, la degrevarea instantelor. Relatia noastra cu Ministerul Justitiei nu este asadar una momentana, sporadica. Ea are o istorie semnificativa si se desfasoara in mod structurat si permanent. „Nu stiu altii cum sunt” – ca sa citez un mare scriitor – dar ministerul nostru, al Jutitiei, ne consulta ori de cate ori este necesar in calitatea noastra de beneficiari ai actelor legislative nationale si europene cu incidenta asupra activitatii profesiei sau asupra domeniilor in care noi, notarii, detinem expertiza. De la bun inceput despre legea noastra, am conlucrat cu ministerul in deplina intelegere si foarte constructiv. S-au depus eforturi sustinute atat din partea Uniunii Notarilor, cat si din partea Ministerului Justitiei pentru aducerea legii la parametrii europeni, pentru modernizarea acesteia si la armonizarea cu dispozitiile Noului Cod Civil. As dori sa multumesc si public, prin intermediul Dumneavoastra, pentru aceasta colaborare exemplara.

Sunteti omul sub conducerea caruia notariatul romanesc a pasit in modernitate. Va schimba aceasta lege profesia de notar in Romania anilor ce vor veni?

Sunt de parere ca in momentul in care proiectul de modificare a Legii notarilor publici va deveni la randul sau lege, el va constitui deopotriva o mare oportunitate si o mare provocare pentru toti notarii romani.

Oportunitatea este, asa cum va spuneam, apropierea si mai mare a notarilor de cetatean, de familie prin acompanierea cu siguranta juridica a celor mai importante momente din viata acestora: atunci cand se casatoresc, cand achizitioneaza o casa, sau in momente mai triste, cand divorteaza sau atunci cand patrimoniul familial sau personal este transferat generatiilor urmatoare, prin succesiune. Notarii vor fi din ce in ce mai mult acei profesionisti de incredere  care au rolul de a transpune vointa creatoare de drept a oamenilor in practica, prin intocmirea de acte si proceduri notariale in concordanta cu dispozitiile legale, la costuri rezonabile, si care sa asigure circuitul civil al bunurilor ce le apartin acestora in deplina siguranta.

Dincolo de faptul ca vor conduce la dezvoltarea profesiei, in mod sigur, noile prevederi introduse in cuprinsul actului normativ – dar si timpurile pe care le traim – inseamna si provocari. Ma refer la o inevitabila schimbare a mentalitatii notarilor publici si a solicitantilor serviciilor notariale, deopotriva. Primilor le incumba in noul cadru legislativ obligatii si responsabilitati legale, disciplinare si deontologice fara precedent. Dentologia notariala este adusa la rang de lege, de pilda, in noua configuratie a actului nostru normativ. Calitatea serviciului, etica profesionala, formarea profesionala, claritatea si celeritatea procedurilor vor avea mult de castigat.

In aceste conditii, sunt convins ca increderea oamenilor in aceasta profesie va creste direct proportional cu calitatea serviciilor oferite. Am speranta de asemenea ca locul notarului in societate va fi perceput asa cum trebuie la nivelul cetatenilor. Notariatul nu va mai trebui privit ca un loc pe unde trebuie sa trecem in mod obligatoriu, ci ca un loc in care avem tot interesul sa venim, individual sau cu familia, pentru ca aici ni se garanteaza certitudinea juridica a oricaror pasi cu consecinte patrimoniale pe care intentionam sa ii facem in viata. In sistemul dreptului civil, notarul este cel care garanteaza respectarea legii in raporturile juridice dintre particulari, deci are o menire de interes public, iar particularilor le garanteaza prin verificari, consiliere si prin intermediul actului autentic, incontestabilitatea raporturilor lor juridice.