Musat & Asociatii: Continuarea listarilor, esentiala pentru dezvoltarea pietei locale de capital

Piata romaneasca de capital are nevoie de adoptarea unor instrumente adecvate care sa transforme tara noastra intr-o veritabila piata regionala, in vederea atragerii de noi emitenti si a majorarii volumelor de tranzactionare. Aceasta a fost concluzia seminarului cu tema „Listarile pe piata de capital. Beneficii si provocari”, organizat de firma de avocatura Musat & Asociatii in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti.

„Piata de capital romaneasca are nevoie sa se reinventeze si sa se adapteze practicilor adoptate de pietele mai mature din Occident. in ceea ce priveste listarile duale, sa nu uitam ca ele pot fi privite dintr-o perspective dubla: pe de o parte permit listarea unor emitenti autohtoni pe piete externe, iar pe de alta parte creeaza posibilitatea ca emitentii straini sa intre pe piata de capital locala. in acest context, pentru a preveni lipsa de lichiditate, conturile globale trebuie sa poata fi implementate si pe piata de capital din Romania, asa cum este nevoie si de o serie de alte ajustari, inclusiv de ordin tehnic pentru a face mai facil accesul investitorilor la companiile listate la BVB, dar si al jucatorilor locali la surse de finantare externe”, a declarat Miruna Suciu (foto), Partner Musat & Asociatii.

„Continuarea listarilor reprezinta un pilon esential pentru cresterea vizibilitatii Romaniei in randul marilor institutii financiare internationale, care si-au dovedit deja receptivitatea fata de proiectele de energie si infrastructura lansate de autoritatile romane. Alaturi de Polonia, Romania poate fi privita ca o ancora a Europei cu mare potential de dezvoltare inclusiv prin intermediul pietei de capital”, a adaugat Miruna Suciu.

Dupa vanzarea cu succes a 15% din actiunile Transelectrica si a proiectelor de privatizare anuntate, oficialii prezenti la discutie au subliniat importanta strategica a BVB pentru dezvoltarea ulterioara a economiei romanesti in general. „Cu siguranta, listarea Transelectrica reprezinta un moment de referinta care nu trebuie pierdut, intrucat marcheaza o oportunitate majora de dezvoltare atat pentru Bursa de Valori, cat si pentru piata si economie in general”, a subliniat Ionut Bohalteanu, Partner Musat & Asociatii.

La eveniment au luat parte companii nationale si internationale, reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti, Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, dar si de Mihai Bogdan Chetreanu, Comisar Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare (CNVM), Calin Popescu, Director Depozitarul Central si de reprezentanti ai unor companii de stat. De asemenea, la discutii au luat parte: Tom Attenborough, Managing Director CSEE Banking Citibank Londra, Verender S Badial, Managing Director Equity Capital Markets Societe Generale Londra, Laurent Cassin, Managing Director Equity Capital Markets Societe Generale, Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, Nicolae Moroianu, Director Executiv BT Securities.

In prezent, Musat & Asociatii acorda consultanta juridica pentru vanzarea secundara a unui pachet de 15% din actiunile Transgaz, lansarea ofertei publice initiale pentru vanzarea a 20% din Tarom, dar si pentru derularea ofertei publice primare de vanzare a 10% din capitalul social al societatii Hidroelectrica. In plus, Musat & Asociatii a consiliat OPSPI si in oferta publica secundara pentru vanzarea a 15% din Transelectrica, incheiata cu succes la sfarsitul lunii martie.