Nicolescu Zorin & Asociații a obținut la Curtea de Apel București o solutie de referință în achiziții publice care ar putea schimba practica anterioară a instanțelor naționale

Recent înființată, Nicolescu Zorin & Asociații nu întârzie să confirme rezultate in achiziții publice, unul dintre principalele domenii de activitate ale echipei de avocați din cadrul NZA. Dragoș Zorin și Adriana Stanciu au obținut in fata Curții de Apel București o solutie de referință in achizitii publice care ar putea schimba practica anterioară a instanțelor naționale.

În 04.06.2019, Curtea de Apel București a admis plângerea formulată de avocații din cadrul Nicolescu Zorin & Asociații în numele unui operator economic și a desființat decizia prin care CNSC a respins ca lipsită de interes contestația prin care un ofertant exclus definitiv a constestat decizia autorității asupra ofertelor celorlalti ofertanți cu scopul anulării procedurii și câștigării contractului cu ocazia desfașurării unei noi proceduri.

Din câte știm, aceasta soluție este una nouă în practica instanțelor naționale, noi inșine propunând-o anterior în câteva alte dosare, fără succes. Practica de pâna acum (i) dădea prioritate condițiilor legale naționale reglementate de CPC pentru acțiunea civilă care impun caracterul actual al interesului și (ii) considera că posibilitatea câștigarii aceluiași contract într-o eventuală nouă procedură nu indeplinește condiția de actualitate a interesului.

Nu numai că teoria însușită în soluțiile contrare este discutabilă, însă ignora faptul că directivele europene și deciziile CJUE primează asupra dreptului național.

Or, Decizia actuală a Curții de Apel București este sustinută de DIRECTIVA 92/13/CEE[1] și cu siguranță va reprezenta un punct esențial în armonizarea jurisprudenței naționale cu deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene care a exprimat repetat soluția la care s-a oprit instanța naționala cu această ocazie” – Dragoș Zorin.

Dragoș este avocat litigant cu o experiență de 13 ani în domeniul juridic, coordonator al echipei de achiziții publice și dispute privitoare la contractele de antrepriza de construcții și servicii intelectuale din cadrul NZA. Anterior, Dragoș a fost coordonator al unui grup de practica specializat în aceleași domenii de activitate în cadrul unei alte societaţi de avocatură cotată în Top 5 Romania.

La rândul ei, Adriana este avocat specializat in achizitii publice si management juridic de proiecte de construcții si servicii IT, calitate din care – timp de peste 9 ani – a asistat si reprezentat în mod constant unii dintre cei mai mari proiectanți si constructori de infrastructură energenitcă din România.

[1] DIRECTIVA 92/13/CEE a Consiliului din 25 februarie 1992 privind coordonarea actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la aplicarea normelor comunitare cu privire la procedurile de achiziții publice ale entităților care desfășoară activități în sectoarele apei, energiei, transporturilor și telecomunicațiilor