NNDKP obtine o solutie favorabila BCR in litigiile cu clientii

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a pronuntat o noua solutie favorabila Bancii Comerciale Romane (BCR), in litigiile prin care clienti ai acesteia urmaresc sa impuna un mecanism propriu de calcul al dobanzii, anunta Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP).

ICCJ a confirmat apararile formulate de NNDKP pentru BCR cu privire la inexistenta clauzelor abuzive, respectiv la corectitudinea contractelor din perspectiva legii 193/2000 privind clauzele din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

De asemenea, a statuat ca prin semnarea documentelor dupa prealabila lor cunoastere si in raport cu mecanismul legal folosit de banca, nu se poate sustine lipsa negocierii sau un dezechilibru semnificativ in contract. Hotararea instantei supreme confirma alte cinci solutii anterioare in care s-a decis ca intre dobanda de referinta variabila a bancii si indicele Euribor nu exista identitate.

Cele sase solutii definitive si irevocabile ale ICCJ sustin conduita bancii cu privire la valabilitatea contractelor de credit si la modalitatea de stabilire a dobanzii. Clientii bancii solicitasera instantelor modificarea modului de calcul al dobanzii, compuse din dobanda de referinta a bancii si marja procentuala fixa stipulata in fiecare contract de credit.

Acest lucru ar fi avut ca efect diminuarea consistenta a dobanzii, putandu-se ajunge in unele cazuri la valori de 2% -3%, ceea ce ar fi insemnat modificarea costului creditului convenit in urma cu mai mult timp.  

„Hotararile ICCJ  imprima linii de conduita partilor angajate in contracte valabil incheiate si se opun anarhiei contractuale. Contractele se incheie, se modifica si se executa conform acordului partilor, iar interventia justitiei este exceptionala si in situatii limita. Ca orice drept reglementat, dreptul consumatorului contine indrumari si limitari, insa aceste reguli trebuie citite si aplicate echilibrat, fara scoaterea lor din contextul legal general. Deturnarea lui de la scopul pentru care a fost creat a fost corect, prompt si coerent sanctionata de Inalta Curte de Casatie si Justitie”, apreciaza Ana Diculescu-Sova, Partener Senior NNDKP