Noi legi ce vizeaza avocati, notari si controlul judiciar

Klaus Iohannis a semnat astazi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010, privind Codul de procedura penala, care prevede durata maxima a controlului judiciar.

Reprezentantii Ministerul de Justitie au explicat noile prevederi: „Prin acest act normativ s-a stabilit o durata maxima pentru care poate fi dispusa masura controlului judiciar, sau masura controlului judiciar pe cautiune, respectiv 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii daca se mentin temeiurile pentru care a fost determinata luarea acestei masuri, sau au aparut temeiuri noi. Durata totala in timpul urmaririi penale nu poate depasi un an, daca pedeapsa prevazuta de lege este inchisoare de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, daca durata este mai mare. Prin acest act normativ s-a stabilit durata maxima pentru care poate fi dispusa masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune in etapa camerei preliminare sau in cursul judecatii”, a declarat Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, la dezbateri.

Acest act normativ mai prevede si faptul ca organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, pot solicita date de trafic si localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului in anumite conditii.

In lege se mai arata si faptul ca: „Pot fi solicitate date de trafic daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la art. 139 alin. (2) sau a unei infractiuni de concurenta neloiala, de evadare, de fals in inscrisuri, infractiuni privind nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor nucleare si al materiilor explozive, a unei infractiuni privind nerespectarea dispozitiilor privind introducerea in tara de deseuri si reziduuri, a unei infractiuni privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infractiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri si daca exista temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe”.

Presedintele Iohannis a mai semnat astazi si alte decrete:

  • Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania;
  • Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2014 privind modificarea unor acte normative si pentru aprobarea platii cotizatiei anuale a Romaniei ca membru in Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (Open Government Partnership);
  • Decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor;
  • Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 43/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania;
  • Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 178/1997 pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul National Anticoruptie, de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile notarilor publici, de avocati si de executori judecatoresti.