Noi prevederi legislative cu privire la modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 809/30.10.2015 a fost publicata Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje (denumita in continuare „Legea”).

Autor: Av. Denisa Benga (foto articol), Partner, Head of Competition – Duncea, Stefanescu & Asociatii

Noile dispozitii, care au intrat in vigoare incepand cu data de 2 noiembrie 2015, reglementeaza gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in vederea prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, fiind supuse prevederilor Legii toate ambalajele introduse pe piata, indiferent de materialul din care au fost realizate si de modul lor de utilizare in activitatile economice, comerciale, in gospodariile populatiei sau in orice alte activitati, precum si toate deseurile de ambalaje, indiferent de modul de generare al acestora.

Incepand cu data intrarii in vigoare a Legii, este admisa introducerea pe piata numai a ambalajelor care indeplinesc cerintele esentiale prevazute de actul normativ, respectiv cerinte esentiale specifice privind fabricarea si compozitia ambalajului, caracterul reutilizabil al unui ambalaj si caracterul valorificabil al unui ambalaj.

De asemenea, Legea stabileste anumite obligatii si atributii in sarcina operatorilor economici care produc ambalaje si/sau produse ambalate, care produc ambalaje reutilizabile, care produc si/sau comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile.

Potrivit actului normativ, colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje de la populatie se poate face fie prin sisteme de colectare selectiva, de tipuri de materiale a deseurilor reciclabile din deseurile municipale, fie prin sisteme de colectare distincta a deseurilor de ambalaje infiintate de operatorii economici care detin autorizatie de mediu pentru desfasurarea acestei activitati cu respectarea prevederilor Legii.

Legea prevede si obiectivele anuale privind valorificarea si incinerarea in instalatii de incinerare, cu valorificare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje, precum si obligatiile operatorilor economici in acest sens.

In ceea ce priveste drepturile consumatorilor, este de retinut ca se interzice conditionarea, sub orice forma, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumparat de pastrarea ambalajului.

Incalcarea dispozitiilor Legii constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 400 LEI si 25.000 LEI.

La data intrarii in vigoare, Legea abroga HG nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si transpune prevederile Directivei 94/62/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 1994, astfel cum aceasta a fost succesiv modificata, Deciziei 97/129/CE a Comisiei din 28 ianuarie 1997 si ale Deciziei 2005/270/CE a Comisiei din 22 martie 2005.