Noutati in cazul litigiului comercial Rostok

Deja cunoscutul proces Rostok dureaza de aproape zece ani si in acest demers au fost implicate institutii din Zurich si Paris. In cazul acestui proces, La Tribunalul Galati era asteptat un verdict final. 

Este vorba de un litigiu comercial international in care un consortiu olandez pretinde statului roman o plata suplimentara de 12 milioane de euro ca urmare a scoaterii la suprafata a epavei navei Rostok, scufundata in Dunare in anul 1991.

Avocatul Adrian Ratiu, Managing Partner al casei de avocatura Ratiu&Ratiu, si aparator al intereselor romanesti in acesta speta din anul 2006 a declarat astazi exclusiv pentru Legal Marketing “Prin hotararea pronuntata ieri, Tribunalul Galati a admis cererea RWRC de recunoastere si incuviintare a executarii silite a hotararii arbitrale Rostok. Urmeaza sa promovam apel.”

Epava navei Rostok s-a scufundat in 1991 creand probleme de navigatie pe canalul Sulina. Dupa mai multe incercari nereusite de extragere, in 2004, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati (AFDJ) a accesat un imprumut necesar lucrarilor de extragere a epavei. In urma unei licitatii internationale, lucrarile de ranfluare au fost adjudecate de catre un consortiu condus de compania olandeză Multraship BV (RWRC). Nava Rostock a fost scoasa la suprafata in 2006, cand a si incasat valoarea din contract, 5 milioane de euro. Ulterior, RWRC s-a adresat arbitrajului Camerei Internationale de Comert (ICC), cerand plata a 12,5 milioane euro, reprezentand costuri suplimentare. In 2012, Tribunalul arbitral ICC de la Zürich a obligat Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati la plata celor 12,5 milioane euro. In final, RWRC a deschis actiune la Tribunalul Galati, demarand procedura „exequator“, de recunoastere a hotararilor straine, procedura care deschide calea executarii silite a statului roman.

petre.badica@lhm.ro