O eventuală fragmentare a serviciilor Big Four are genera noi dinamici pe piața juridică

În ultima perioada se discută despre separarea activităţilor de audit şi consultanţă a companiilor din Big Four, specialiștii fiind de părere că această acțiune ar preveni conflictul de interese

Financial Times o citează pe Natasha Landell-Mills, adminis­trator al companiei britanice Sarasin & Part­ners, care consideră că separarea Big Four ar permite dezvoltarea jucătorilor de talie mică din piaţa de audit sau consultanţă, dominaţi în prezent de cele patru companii mari – Deloitte, PwC, EY, KPMG.

„Separarea activităţii de audit de cea de consultanţă este o soluţie în căutarea problemei. În Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite este restricţionată posibilitatea firmelor să vândă încrucişat alte servicii către clienţii lor de audit“, scrie Financial Times.

În Marea Britanie, în ultimele zile, presiunea s-a îndreptat spre KPMG, Deloitte, EY și PwC  după ce toate patru au primit critici grele în ultimul raport parlamentar, din 16 mai, în cazul prăbușirii gigantului de construcții Carillion.

Raportul a arătat că eșecurile din jurul companiei Carillion au fost cauzate de o piață care „lucrează pentru cele patru mari companii, dar nu reușește să funcționeze pentru economia mai largă” și a solicitat Autorității pentru concurență și piețe să ia în considerare divizarea instrumentelor de audit sau împărțirea funcțiilor de audit de serviciile non-audit.

PwC și Deloitte sunt de părere că o astfel de împărțire ar afecta, grav, calitatea actului de audit.

Un fost avocat PwC, citat de LegalWeek, a declarat: „Din cauza regulilor care nu le permit să ofere servicii juridice clienților de audit, o descompunere ar putea oferi celor patru echipe juridice posibilitatea de a-și lărgi baza de clienți.”

Un fost avocat Big Four a spus că, în timp ce pe o „analiză cost-beneficiu cei patru mari nu ar opta pentru aceast împărțire decât dacă ar fi forțați, o astfel de mișcare ar deschide ușile pentru o gamă mai largă de potențiali clienți pentru echipele lor juridice.”

Anul trecut, cercetările efectuate de ALM Intelligence au constatat că Deloitte, EY, KPMG și PwC au angajat în total aproximativ 8.500 de avocați la nivel global. PwC, care are cel mai mare braț juridic al celor patru mari, are aproximativ 2.500 de avocați, ceea ce o face ca fiind cel de-al șaselea cel mai mare furnizor de servicii juridice din lume.

NNDKP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here