Parteneriat media: Conferinta anuala CAFR

La 21 aprilie 2012 la Centrul de conferinte al Patriarhiei Romane s-au desfasurat lucrarile Conferintei anuale a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, la care au participat atat membri ai CAFR, cat si, in calitate de invitati, reprezentanti ai unor institutii, organisme si organizatii care colaboreaza cu CAFR: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Consiliul pentru Supravegherea Publica a Activitatii Auditorilor Statutari, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Academia de Studii Economice din Bucuresti, Fundatia ACCA Romania.

In cadrul Conferintei prof. univ. dr. Horia Neamtu (foto stanga), presedintele Camerei, a prezentat: Raportul de activitate al Consiliului Camerei pentru anul 2011 (); Situatiile financiare anuale ale CAFR pentru exercitiul 2011; Executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar 2011 si Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2012 (Ana Dinca, vicepresedinte); Raportul Comisiei de auditori statutari asupra situatiilor financiare ale CAFR pentru anul 2011 (Octavia Voiculescu, membru al Comisiei de auditori statutari) si Programul de activitati al Consiliului CAFR pentru anul 2012 (Carmen Mataragiu, prim-vicepresedinte).

Raportul de activitate pe anul 2011 si Programul de activitati pentru anul 2012 pot fi consultate pe site-ul CAFR (www.cafr.ro).

Au transmis mesaje de salut Conferintei prof. univ. dr. Toma Marin, presedintele CECCAR si Ionelia Visan, vicepresedinte al Consiliului Superior al Camerei Consultantilor Fiscali.

In cadrul dezbaterilor au formulat aprecieri, opinii si propuneri in atentia Consiliului Camerei: Ion Cochina, Maria Constantin, Gheorghe Rusu, Annee Marie Grecea, Szitas Stefan si Scarlat Orzescu – auditori financiari.

Intre elementele de noutate in activitatea Camerei, presedintele organizatiei profesionale, prof. univ. dr. Horia Neamtu, a precizat:

„Anul 2011 si, in continuare, perioada care a trecut pana la Conferinta anuala din 2012 au marcat substantiale evolutii calitative in activitatea organizatiei noastre profesionale. Camera s-a implicat direct in procesul de redefinire a rolului si functiilor auditului, initiat de Comisia Europeana, participand la dezbateri in tara si in strainatate, colectand puncte de vedere ale membrilor sai si avansand propriile observatii si propuneri catre organismele internationale.

In context, se cuvine relevata preocuparea pentru imbunatatirea serviciilor oferite membrilor Camerei. Ne referim indeosebi la preluarea de catre Camera a efectuarii programelor de pregatire profesionala si la revizuirea si adaptarea mai buna a structurii si continutului acestora – ca o garantie in plus a calitatii si eficientei cursurilor. Complementar, au fost luate masuri pentru o mai buna functionare a Executivului si a departamentelor Camerei, in conditiile perfectionarii sistemului informatic.

In cadrul preocuparilor consacrate rezolvarii unei serii de probleme concrete ivite in activitatea profesiei, care au fost sesizate de membrii nostri, a fost reactivat Grupul de lucru pentru recomandarea unor solutii tehnice adecvate la intrebarile punctuale si, sub egida Consiliului Camerei, au fost efectuate studii, cum sunt cele pentru depistarea deficientelor in mecanismele de contractare a misiunilor de audit pentru proiectele cu finantare europeana. Aceste din urma studii au constituit pentru Consiliu temeiul unor demersuri la Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi si la autoritatile de management pentru a se pune lucrurile in ordine si a se crea cadrul normativ necesar pentru a concurenta corecta pe piata de audit in domeniul respectiv.

Pe baza bunei experiente in functionarea Reprezentantei Nord-Est cu sediul la Iasi a Camerei, la mijlocul acestui an urmeaza sa se infiinteze o Reprezentanta zonala Centru, cu sediul la Brasov.

O mentiune cu totul deosebita se cuvine a fi facuta in legatura cu activitatea de reprezentare activa in organismele internationale din care Camera face parte cu drepturi depline – precum IFAC, FEE si FIDEF, cu colaborarea cu organizatii profesionale din tara si din strainatate, cu institutiile statului interesate in profesia de audit statutar. Sunt actiuni de natura sa consolideze prestigiul si implicarea Camerei noastre in viata interna si internationala a profesiei.

Mesajul pe care dorim sa-l transmitem societatii romanesti si mediilor economice este acela ca organizatia noastra profesionala si implicit membrii sai au capacitatea si sunt profund implicati pentru a raspunde cu promptitudine si eficienta provocarilor generate de criza economica, fiind pe deplin angajati sa acorde sprijin calificat si responsabil pentru credibilizarea mediului de afaceri si relansarea economiei.”

In cadrul Conferintei anuale a CAFR din 21 aprilie 2012 prof. univ. dr. Horia Neamtu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania si prof. Dimitry A. Yakovenko (foto dreapta), presedintele Institutului National al Profesionistilor Contabili, Managerilor Financiari si Economistilor din Samara, Federatia Rusa (NIPA) au semnat un acord de cooperare intre cele doua organizatii profesionale.

Salutam prezenta in sala, cu acest prilej, a ministrului consilier, Evgeny Egorov, si a consilierului pe probleme economice, Igor Sidorov, din partea Ambasadei Federatiei Ruse in Romania. Prezenta dansilor ne onoreaza. Domnul Dimitry A. Yakovenko reprezinta un organism profesional foarte puternic din Samara, unde sunt instruiti mare parte a contabililor, auditorilor din Federatia Rusa. Prin semnarea acestui acord se pun bazele unei cooperari profesionale benefice profesiei din cele doua tari. Camera noastra a fost deja prezenta, prin vicepresedintele Consiliului Ana Dinca, la o manifestare stiintifica a Institutului din Samara, in luna noiembrie 2011″, a declarat Prof. univ. dr. Horia Neamtu, presedintele CAFR.

„Sunt foarte onorat sa particip la Conferinta dumneavoastra. Eu reprezint Institutul National al Profesionistilor Contabili, Managerilor Financiari si Economistilor din Samara, care functioneaza din anul 1999. Institutul nostru s-a ocupat de largirea relatiilor profesionale cu mai multe state si acoperim mai mult de doua treimi din suprafata Federatiei Ruse in problemele profesiei. Facem parte din Organizatia Pacificului de Est. De 10 ani suntem membri in Organizatia de cercetare economica. Cunoastem deja experienta profesionala din Romania si consideram ca avem ce invata de la dumneavoastra si avem ce sa va prezentam din activitatea noastra. Consider ca semnarea acestui acord va contribui la largirea relatiilor noastre profesional, prietenesti. Noi am mai incheiat astfel de intelegeri cu inca sase organizatii internationale de contabilitate, membri IFAC si in acest fel, continutul acordului pe care noi il semnam astazi va avea legatura cu toate celelalte acorduri semnate anterior; in felul acesta si organizatia dumneavoastra va intra sub incidenta acelor acorduri”, a declarat Dimitry A. Yakovenko, presedintele NIPA.