Parteneriatul nu mai este un model de carieră aspirațional pentru avocați

Potrivit unei cercetării realizate de Peerpoint, serviciul de carieră afiliat Allen & Overy, mai mult de 80% dintre avocați consideră că cei care abia își fac intrarea în profesie nu consideră modelul vreau-să-ajung-partener drept unul care să îi satisfacă din punct de vedere profesional

Cercetarea a fost efectuată pe 1000 de avocați și studenți la drept și a avut ca temă modul în care se schimbă atitudinea acestora în jurul aspirațiilor profesionale.

81% dintre respondenți au fost de părere că tinerii avocați care intră în profesie vor simți că nu merită să se angajeze pe calea spre parteneriat, în timp ce unul din patru – 24% – au luat în considerare, într-un anumit moment, renunțarea la profesie.

Această dezamăgire generală, arată raportul, se datorează unui model care nu a oferit avocaților o gamă suficientă de opțiuni de carieră, ceea ce a dus la o frustrare față de oportunitățile convenționale.

Chiar și printre cei care încă vor să devină parteneri, doar 21% simt că o vor face – concurența acerbă și numărul mic de clienți fiind menționați ca principali factori de descurajare.

Raportul  Peerpoint susține că o mare parte din această nemulțumire din ce în ce mai mare provine dintr-un apetit între avocați pentru un control mai mare asupra calității și tipului de muncă pe care aceștia o întreprind, cu un număr din ce în ce mai mare care vizează opțiunile de lucru flexibile, cum ar fi consultanța ca alternativă viabilă.

Când li se cere să aleagă cele patru competențe sau atribute de care vor avea nevoie avocații viitorului, răspunsul cel mai răspândit a fost acela de a avea mai multe abilități tehnologice, urmate de un brand personal puternic, de o rețea de cunoștine și de expertiză juridică.