Peste 7 miliarde de euro, valoarea totală a proiectelor din energie în care a fost implicat avocatul Gheorghe Mușat

Gheorghe Mușat este unul dintre cei mai experimentați avocați români, fiind considerat unul dintre „părinții fondatori” ai avocaturii de business din România. A participat în calitate de avocat coordonator la o serie de fuziuni și achiziții de renume, precum și la cele mai importante privatizări din România, acordând asistență juridică de specialitate fie Guvernului României, fie investitorilor privați (corporații multinaționale sau mari companii locale).

La un calcul simplu, valoarea proiectelor importante din domeniul energiei în care Gheorghe Mușat și-a pus la dispoziție cunoștințele juridice depășește suma de 7 miliarde de euro. Printre cele mai importante proiecte se numără:

  • Cel mai important distribuitor și furnizor de energie electrică din România – consultanță juridică privind oferta publică primară a 105% din acțiunile Electrica S.A.[1] și admiterea la tranzacționare a acestora pe Bursa de Valori București. Mandatul a inclus un due diligence juridic detaliat cu privire la emitent, redactarea prospectului de ofertă și a documentelor necesare lansării ofertei publice, precum și consultanță privind admiterea la tranzacționarea pe Bursa de Valori din Londra a certificatelor globale de depozit (GDR). Acțiunile emitentului au fost admise la tranzacționare pe Bursa de Valori București în iulie 2014, iar GDR-urile au fost admise pe Bursa din Londra. Aceste două operațiuni au atras fonduri record de aproximativ 440.000.000 de euro.
  • Unul dintre cei mai mari jucători din Europa în domeniul energiei – asistență juridică și reprezentare în două arbitraje complexe aflate pe rolul Curții Internaționale de Arbitraj ICC Paris, cu o valoare cumulată a pretențiilor care depășește 850.000.000 de euro.
  • Asistență juridică acordată celui mai mare producător de energie electrică din România în cadrul procedurii de lichidare voluntară, ultima etapă din cadrul procesului de restructurare a activității, inclusiv întocmirea strategiei și planului de lichidare a societății, realizarea unui due diligence cu privire la activele aflate în proprietatea societății, managementul aspectelor curente survenite în procedura de lichidare voluntară a societății și acțiuni de recuperare de creanțe.
  • Asistență juridică și reprezentare pentru cel mai mare operator italian în domeniul energiei în cadrul unui proiect de parteneriat public-privat estimat la 4 miliarde de euro, dezvoltat cu o societate românească cu capital de stat, deținută de Ministerul Român al Economiei, pentru dezvoltarea a două centrale nucleare în România.
  • Una dintre cele mai mari companii europene din domeniul energiei – asistență și reprezentare în achiziția celei mai mari societăți de distribuție a energiei electrice din România, în valoare de 820.000.000 de euro.
  • Unul dintre cei mai mari jucători din industria de gaz natural și rafinare din România – asistență privind achiziția în valoare de 90.000.000 EUR a acțiunilor disponibile la tranzacționare ale unei subsidiare a clientului cu operațiuni în domeniul resurselor naturale; până în prezent, aceasta rămâne oferta publică obligatorie cu cel mai mare succes realizată vreodată pe Bursa de Valori București.
  • Cel mai important furnizor de energie electrică și gaze naturale din Italia – asistență cu privire la achiziția mai multor societăți din domeniul energiei deținute de statul român, printre care Termocentrala Brăila, cu o capacitate de 800 MW, cu o investiție totală de peste 1 miliard de euro.
  • Unul dintre principalele fonduri de investiții din Europa Centrală – asistență în achiziția unui furnizor și a unui distribuitor local de gaze, două tranzacții în valoare de peste 62.000.000 de euro.
  • Asistență juridică pentru autoritățile statului român în legătură cu oferta publică derulată pe Bursa de Valori București cu privire la vânzarea de către statul român a participației de 15% deținute la Transgaz (operatorul național de transport de gaz natural), dar și la vânzarea participației de 100% deținute la Electrica S.A. (principalul producător național de energie deținut de statul român), două tranzacții finalizate cu succes a căror valoare depășește 400.000.000 de euro.
  • Reprezentarea unei termocentrale de mare capacitate din România într-un litigiu comercial complex având ca obiect punerea în aplicare a unui contract de privatizare în favoarea unei importante companii românești din domeniul industriei chimice.