Portofoliul CITR a crescut cu 25% de la inceputul anului

Portofoliul Casei de Insolventa Transilvania (CITR) s-a marit cu 25% in primul trimestru al acestui an fata de finalul anului 2011, cele mai multe companii nou intrate in insolventa si administrate de CITR provenind din sectorul imobiliarelor si constructiilor.

Cele mai multe companii ce au intrat in insolventa sub supravegherea specialistilor CITR provin din domeniul constructiilor si imobiliarelor (Alia Imobiliara SA Bucuresti, Concefa SA Sibiu, Euroconstruct SA Timisoara, ICIM SA Arad, Edilitar Mancini, Amarad SA), comertului (Piritex SA, Elanko SRL, Can Serv SA, Corsa SA prin brandul sau House of Art) si al productiei (Romplumb SA, Europroducts SRL, Veritas Panciu SA), de la textile si haine pana la tabla zincata (Adya Metal SA). La nivel national, conform analizelor CITR, principalii agenti economici care acceseaza procedura insolventei vin din domenii precum transporturi, comert si constructii. In primele patru luni ale anului peste 5.620 de firme au intrat in insolventa la nivel national, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

Pentru anul 2012 CITR se asteapta la marirea numarului de insolvente in randul companiilor mari si mijlocii, care in primii ani ai crizei economice au beneficiat de o pasuire cu ajutorul careia au reusit sa depaseasca inca trei ani grei din punct de vedere economic si sa isi finanteze operatiunile curente. Principalele motive pentru care aceste societati intra in procedura de insolventa sunt imposibilitatea respectarii graficelor de reesalonare a creditelor si lipsa de capital, pe fondul scaderii generale a vanzarilor in contextul crizei economice.

„Desi avem o situatie a insolventelor asemanatoare cu cea de anul trecut, vedem o activitate sustinuta din partea creditorilor chirografari, furnizori de servicii sau produse, care sunt din ce in ce mai hotarati sa-si recupereze creantele scadente. De asemenea, bancile tind sa aiba o atitudine indreptata spre insolventa, nemaifiind dispuse sa reesaloneze la infinit creditele neperformante”, a declarat Radu Lotrean (foto), coordonatorul departamentului de Ofertare al Casei de Insolventa Transilvania.

Creditorii bancari, ori cei cu expunere mare pe creantele companiilor, precum si companiile mari care se confrunta cu dificultati, cauta practicieni in insolventa cu cunostinte solide de management si economie. Profesia insasi a evoluat de la expertize preponderent juridice, spre o combinatie de cunostinte juridice, economice si de management.

„Creditorii vor schimbare, vor profesionalism in aplicarea unei strategii de criza si au nevoie sa stie ca administratorul judiciar isi face treaba cat mai bine si cat mai repede. Prin rezultatele pe care le-am inregistrat anterior si prin activitatea pe  care o derulam in marile proiecte din acest an, aratam ca aplicarea unui plan de reorganizare cu masuri clare, strategice si implementate urgent, face diferenta intre recuperarea a 1% din datorie, fata de 100% cat se poate prin reorganizare, sau dintre o companie in faliment si una ramasa in viata”, explica Radu Lotrean.

Potrivit CITR, piata insolventei este in continuare una subfinantata, iar casele de insolventa se confrunta cu probleme cauzate de gradul de incasare redus si intarzierea platii creantelor in proceduri. In prezent, CITR crediteaza peste 80% din firmele aflate in portofoliu, deoarece decalajul dintre facturare si incasare ajunge sa fie in unele cazuri, din cauza lipsei lichiditatilor din companii, chiar mai mare de un an.