Premierul ii cere noul sef al ANAF sa creasca nivelul veniturilor bugetare la 40% din PIB

Noul presedinte al ANAF, Serban Pop, va trebui sa contribuie la obiectivul Guvernului de a ridica nivelul veniturilor bugetare de la 33-34% din PIB in prezent la 40%, ceea ce reprezinta un plus de aproximativ zece miliarde de euro. Premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut lui Serban Pop sa inceapa si un amplu proces de reforma structurala a institutiei.

In sedinta Comitetului interministerial premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca a aflat abia acum ca tinta de colectare la buget a cel putin 1,5% din PIB in termen de doua luni este una nerealista si ca ar fi preferat sa fie anuntat din timp despre acest lucru. Referitor la noul presedinte al ANAF, premierul a declarat ca i-a fost recomandat de catre „persoane competente, nu de partid” si ca acesta are un CV impecabil.

„Aveti doua datorii, si acest lucru v-a fost comunicat si ieri (17 aprilie n.r.). Prima, sa porniti un amplu proces de reforma structurala a institutiei in asa fel incat aceasta sa-si asume tinte mult mai inalte decat cele pe care si le-a putut asuma pana acum, depasind problemele de management si depasind in felul acesta absolut orice obstacol care v-ar impiedica sa evoluati la inaltimea asteptarilor noastre. in al doilea rand, astept sa contribuiti cum se cuvine la obiectivul strategic al acestei guvernari, acela de a ridica gradul de colectare la media europeana, la macar 40 de puncte procentuale fata de 33 spre 34, cat avem acum, si acest lucru trebuie sa se intample cu celeritate pe seama schimbarilor pe care urmeaza sa le faceti la nivelul autoritatii. Media europeana este trasa in jos de incapacitatea noastra de a colecta atat cat este necesar”, i-a transmis premierul Ungureanu noului sef al ANAF.

Seful Guvernului a acuzat fosta conducere a ANAF de management defectuos si proceduri invechite in combaterea evaziunii fiscale, aratand ca la nivelul Guvernului exista o analiza care s-a bazat pe controlul Curtii de Conturi, al Corpului de Control al primului-ministru si pe datele specialistilor din aparatul de lucru al primului-ministru.

Adoptarea proiectului de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile nationalizate a fost amanata

Un alt punct important al sedintei de Guvern a fost discutarea proiectului de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile nationalizate. Proiectul prevedea  limitarea la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari si eliminarea posibilitatii restituirii in natura a bunurilor. Adoptarea actului normativ a fost amanata. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, in urmatoarea sedinta va fi analizata posibilitatea ca proiectul sa fie trimis Parlamentului pentru adoptare in regim de urgenta.